Demos Danilovgrad: Vlast prisvojila uspjeh danilovgradskih preduzetnika

Istakli su da je predsjednik Opštine Branislav Đuranović, sa svitom, iskoristio Dan oslobođenja da obiđe privatne preduzetnike "da bi na kraju radne posjete izjavio da lokalna samouprava uz pomoć brze administracije, niskih komunalija i uvažavanja investitora postiže odlične rezultate"

121 pregleda14 komentar(a)
Demos, Demos logo
10.12.2017. 15:08h

Iz danilovgradskog odbora Demosa saopštili su da je lokalna vlast pored odavno prisutnog manira "kićenja tuđim perjem"-svojatanjem državnih investicija sada prisvojila i uspjeh danilovgradskih preduzetnika.

Istakli su da je predsjednik Opštine Branislav Đuranović, sa svitom, iskoristio Dan oslobođenja da obiđe privatne preduzetnike "da bi na kraju radne posjete izjavio da lokalna samouprava uz pomoć brze administracije, niskih komunalija i uvažavanja investitora postiže odlične rezultate".

"Očigledan primjer zamjene teza - odlične rezultate postižu privredni subjekti - privatni preduzetnici, a ne lokalna samouprava. Kvalitet rada lokalne samouprave treba ocjenjivati kroz prizmu pravilnog i namjenskog korišćenja budžeta (koji pune ovi i ini privatni preduzetnici kao i drugi poreski obveznici - građani Danilovgrada), a to nije slučaj. Aktuelna prezaduženost sa tendencijom daljeg zaduživanja uz nepoštovanje preuzetih obaveza, štednje i racionalizacije vode lokalne finansije u siguran kolaps. Sigurnim korakom u siguran kolaps", kazali su iz Demosa.

Istakli su da je lokalna vlast tokom obilaska infrastrukturnih objekata, istakla investiciju na izvoristu Đemaz u Brijestovu u iznosu od 13.000 eura, iako su prošle godine više od toga potrošili samo za reprezentaciju u zgradi Opštine.

"Koliko je to velika investicija može se vidjeti ako se uporedi sa 18.000 eura potrošenih na reprezentaciju u zgradi opštine u 2016. godini ili sa 28.000 eura priloženim privatnom KK Danilovgrad, u istoj godini", kazali su iz Demosa.

Istakli su da tu "skaradnu predstavu, u toku obilaska alternativne obilaznice Ljutotuk - Bjelova -Kruščica - Stankovići koju opet svojata lokalna uprava, upotpunjuje izjava mještanina rekordera Veselina Jovovica da - "Realizacijom ovog projekta ova mjesna zajednica (Jelenak) je stala u red visokorazvijenih u Danilovgradu".

"Kako ova visokorazvijena Mjesna zajednica Jelenak izgleda na kraju 2017. - glavna saobraćajnica koja prolazi duz cijele MZ Jelenak je lokalni - martinićki put. Vozači i putnici pored rizika uskog - neuređenog puta osjećaju svaku rupu na njemu. Iako je ovo jedini put koji vodi ka Podgorici sa kojim gazduje lokalna uprava, ni u jednom planskom i razvojnom dokumentu nije predvidjena rekonstrukcija istog. Rijetka, jeftina i nekvalitetna krpljenja ne mogu se smatrati rekonstrukcijom. Posebno naglašavamo stanje sva tri mosta na Martinićkom putu, koje Opština niti pominje niti ima namjeru da rekonstruiše a naveliko se priča o rekonstrukciji i proširenju glavnog gradskog mosta u Danilovgradu koji je na regionalnom putu i o kojem brine država a ne Opština Danilovgrad", saopštili su iz Demosa.

Istakli su da se put Luke-Gostilje sa dinamikom "Skadra na Bojani" umjesto obećannih dva kilometra u godini, radi se kilometar u dvije godine.

"Postoji opravdan strah da, ako se ne promijeni vlast u Danilovgradu, izgradnja puta se nastavi po pokeraskom maniru 3 pa 1(u tri godine jedan kilometar). Ovaj put treba da stigne (Đekna) do Gostilja, a ne do Ponikvice i jezera kako navode (prodaju maglu) funkcioneri danilovgradskog DPS-a. Tako da avanturisti i ljubitelji prirode koji se odluce da dođu na Ponikvicu i jezero iz pravca Gostilja trebaju da računaju da će na jednoj dionici puta morati da ostave džipove i obezbijede traktore", navode iz Demosa.

Dodali su da rasvjeta u toj MZ ne radi iako je postavljena - "zbog selektivnog odabira naplate, mahinacija rukovodstva mjesne zajednice, nezakonskih privilegija pojedinaca ( a sve članovi DPS-a)".

Tvrde da Osnovna škola Miladin Perović, koju lokalna vlast predstavlja kao OŠ Jelenak - planski i sistematično gasi.

"Očigledno da pominjanje prezimena Perović ne odgovara lokalnim moćnicima pa su i dio školskog dvorišta koje je legat Miladina Perovića otuďili i na volšeban način predali u vlasništvo privatnog lica. Škola je u lošem stanju, vlažne i neuslovne učionice, nikakav prilaz, neobavezan-neodgovoran odnos službenika i Ministarstva prosvjete, uzrok su sve manjeg broja đaka u ovoj školi. Dječji vrtić koji je radio u okviru ove škole i u ovakvim uslovima je zatvoren", tvrde iz te partije.

Dodali su da je most koji spaja Donju i Gornju Kruščicu rizican i već duze vrijeme zahtijeva rekonstrukciju a da se dešava i da je poplavljen.

"Ova "visokorazvijena" mjesna zajednica nema još uvijek svoje kancelarije, a rukovodstvo se bira u maniru 'sahrana u užem porodičnom krugu'. Mještani se obavijeste kada je sve završeno... Samo humora radi, apostrofiramo i dio izjave rekordera Jovovica da - 'Sa ovog područja se proizvode tone i tone povrća i voća koje se transportuje širom Crne Gore...“. Da li pod širom Crnom Gorom rekorder Jovovic smatra i okuku u Pažićima prije ulaska na glavni gradski most gdje POD ŠATOROM-na inprovizovanoj tezgi njegov komšija, partijski drug i takodje poljoprivredni rekorder Budo Brajović na crno piljari sa voćem i povrćem( svojim a možda i njegovim)? Budo, koji se sa bivsim premijerom Milom Đukanovicem slikao u svom vinogradu,našao bi se u nebranom grožđu da mu Milo 'bane' na tezgu i - ne daj Bože - zatraži fiskalni blok", kazali su iz Demosa dodajući da imaju materijala i za nastavak....