ASP: "Bemaks" prednjači, promet roba i usluga četiri podizvođača 264 miliona

„Oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih državljana kod CRBC su dostigla sumu od 30,7 miliona eura, od carina 48 miliona, povraćaj akciza na gorivo je 9,5 miliona eura”

7951 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukupan promet robe i usluga za četiri vodeća podizvođača na izgradnji dionice autoputa Smokovac - Mateševo, koji je oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrijednost, za pet i po godina iznosi 264 miliona eura, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

U toj NVO su rekli da to pokazuju zvanični podaci Uprave prihoda, koji su u njihovom posjedu, a bazirani su na izvještajima kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), kao glavnog izvođača radova na dionici autoputa.

Iz ASP-a je saopšteno da četiri vodeća podizvođača na projektu, kojeg je bivša vlast označavala „projektom vijeka”, a u međuvremenu je uzrokovao niz problema i doveo u pitanje održivost javnih finansija, su podgoričke kompanije Bemax, Cijevna Komerc i Montenegro Petrol, te nikšićki Ramel.

„Ukupan promet robe i usluga, koji je ostvario Bemax je 169,4 miliona eura, Cijevna Komerc 52,6 miliona, Montenegro Petrol je prometovao 33,1 miliona, a Ramel oko 8,7 miliona”, navodi se u saopštenju.

Nijesu poznate vrste robe i usluga na koje se primjenjuju različite stope, koje su oslobođene od plaćanja PDV-a. Ukoliko bi se kao reper uzela osnovna stopa PDV-a, gruba računica pokazuje da oslobađanja za četiri vodeća podizvođača mogu iznositi, kako su kazali, i oko 50-tak miliona eura.

„Ranija vlast je detaljne podatke o vrstama robe i usluga, oslobođenih od PDV-a, držala sakrivenim od javnosti, pa bi nove poreske vlasti trebalo ove informacije da otvore ka najširoj zainteresovanoj javnosti, kako bi se postigla transparentnost i mogli analizirati podaci”, smatraju u ASP-u i dodaju da je razlog tome što građani finansiraju projekat autoputa Bar Boljare.

U isto vrijeme, otvoreno je pitanje da li su prometovana roba i usluge, koje su oslobođene PDV-a, bile isključivo u vezi sa projektom izgradnje prve dionice autoputa, odnosno da li su ih, i koliko, podizvođači koristili i za svoje druge projekte, koje realizuju u zemlji.

„Ukoliko je to slučaj, svakako su ostvarili nedozvoljenu prednost u odnosu na druge privredne kompanije u zemlji. Nije poznato da li su provođene kontrole s prednjim u vezi”, dodaje se u saopštenju.

ASP je nedavno objavila da ukupna oslobađanja od dažbina od početka gradnje dionice autoputa Smokovac - Mateševo u martu 2015, pa do kraja januara ove godine, iznose 234,6 miliona.

„Oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih državljana kod CRBC su dostigla sumu od 30,7 miliona eura, od carina 48 miliona, povraćaj akciza na gorivo je 9,5 miliona eura”, precizirali su u ASP-u.

Prema ugovoru o izgradnji dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, oko 42 kilometra trebalo je da koštaju 809 miliona eura, ali je zbog naknadnih radova potpisano više aneksa ugovora, te se u javnosti procjenjuje da će dionica koštati preko milijardu eura.

„Gradnja prve dionice kasni pune dvije godine i očekuje se završetak do kraja ove godine. Ipak, korona epidemija ne jenjava, pa je pitanje koliko će i to uticati na očekivani rok završetka”, zaključuje se u saopštenju.