Ponovno glasanje u selu Javljen, u Goliji

Nakon što je Ustavni sud usvojio žalbu koalicije „Crno na bijelo – Može Nikšić“ na biračkom mjestu broj 82, u selu Javljen, u Goliji, biće ponovljeni izbori

3617 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koalicija „Crno na bijelo-Može Nikšić“, koju čine Građanski pokret URA i nestranačke ličnosti, uložila je žalbu da se na dva biračka mjesta u Nikšiću, br.20 dječiji vrtić Ćemenca i br.82 škola u selu Javljen, ponovi glasanje.

Opštinska, a zatim i Državna izborna komisija, odbili su žalbu, ali je Ustavni sud na sjednici 27. marta 2021.godine prihvatio prigovor koji se odnosi na biračko mjesto u selu Javljen, poništio izborni postupak na tom biračkom mjestu i naložio ponavljanje postupka u skladu sa zakonom. Što se tiče žalbe koja se odnosi na ponavljanje izbornog postupka u vrtiću Ćemenca, Ustavni sud je istu odbio.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK), Rade Perišić, komisija će ujutro imati sastanak i dogovoriti datum ponavljanja izbora u selu Javljen. Najvjerovatnije će to biti u nedjelju, 4.aprila.

Građanski pokret URA je, što se Javljena tiče, tražio da se ponovi izborni postupak jer je nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala. Kako su u prigovoru istakli, zbog nedostatka štampanog izvoda iz biračkog spiska nije moguće na adekvatan način utvrditi broj izašlih birača na tom biračkom mjestu.

U Javljenu je od 40 upisanih birača 14.marta, kada su održani lokalni izbori u Nikšiću, izašlo njih 36.

Na lokalnim izborima koalicija “Evropski tim za Nikšić”, koju je predvodio DPS na čelu su bivšom ministarkom nauke, Sanjom Damjanović, osvojila je 18 mandata, a “Za budućnost Nikšića”, koju je predvodio Marko Kovačević i DF, 11.

Koalicija “Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić”, okupljena oko Demokrata, a na čijem je čelu bio Momo Koprivica, osvojila je deset mandata, “Crno na bijelo – Može Nikšić”, na čelu sa Tatjanom Đuriđić Bečanović, i “Narodni pokret” Miodraga Dake Davidovića, po mandat.

SDP, čija lista se zvala “SDP – srcem za Nikšić”, a koju je predvodio Željko Nikolić, sa osvojenih 2,64 odsto glasova nije prešla cenzus, tako da u budućoj lokalnoj vlasti neće imati ni jedan mandat.

U toku su pregovori koalicija “Za budućnost Nikšića”, “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” i “Crno na bijelo – Može Nikšić” oko formiranja lokalne vlasti, a dogovore vode nosioci te tri liste. Tek kada postignu konkretne zaključke izaći će u javnost.