Odložen nastavak suđenja Stanoviću, optuženom za ubistvo Lašmanove

Naredni glavni pretres u podgoričkom Višem sudu zakazan je za 19. april

15090 pregleda4 komentar(a)
Stanović nakon hapšenja, Foto: Savo Prelević

Zbog opravdanog izostanka predstavnika Кomisije vještaka, psihološkinje Branke Stepanović Ilić, juče je pred vijećem sudije Predraga Tabaša odložen nastavak suđenja Arseniju Stanoviću, optuženom za ubistvo Anastasije Lašmanove.

Naredni glavni pretres u podgoričkom Višem sudu zakazan je za 19. april. Komisija ljekara vještaka koju čine psihijatar Željko Golubović, Stepanović Ilić i psihijatar Aleksandra Ražnatović, sudu je dostavila odgovore na 40 pitanja koje je postavio advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Stanovića. Komisija vještaka je vještačila psihičko stanje optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Advokat Piperović juče je rekao da je dobio odgovore vještaka, a zatim je naveo:

“Vještaci su se više bavili mnome nego optuženim Stanovićem. Mislim da to nije bilo korektno i žao mi je da je vještak Golubović potpisao takvo nešto, ostavljajući jedan vrlo ružan utisak. Vi ste vrijeđali svjetska imena koja sam ja citirao iz neuropsihijatrije prilikom odabira pitanja. Pri činjenici da za njih imam još jako puno pitanja, te njihovoj konstataciji da za to ‘nemaju nerava’, pozivam ih da slobodno kažu ako to ne mogu da rade. Oni su svojim nalazom i odgovorima na moja pitanja, zaslužili da tražim izuzeće, ali to sigurno neću uraditi, ali ću zatražiti da Univerzitet iz regiona izvještači ličnost okrivljenog Stanovića i njegovu amneziju u vrijeme izvršenja djela”, kazao je Piperović.

Sudija Tabaš najavio je da neće dozvoliti bilo kakva pitanja koja budu izlazila iz okvira vještačenja i insistirao da na narednom ročištu budu prisutni svi vještaci kako bi odgovarali na pitanja - svako iz svog domena.

Dodao je da se to posebno odnosi na vještakinju Branku Stepanović Ilić, za koju je pripremljen najveći broj pitanja.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, na svirep način, sa umišljajem lišio života oštećenu.

Navodi se da je u tom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta. “Okrivljeni je tupo-tvrdim predmetom udario više puta u predjelu glave, usljed čega je nastupila smrt kod oštećene”, piše u optužnici.