MANS: Vlasnici kompanija koje proizvode struju u vezi sa Đukanovićem ili DPS

Porodica Đukanović je, prema informacijama MANS, u posao sa strujom ušla sa dvije koncesije, koliko je dobila kompanija sina bivseg premijera, Blaža Đukanovića. Isti broj elektrana sagradiće i Đukanovićev brat od ujaka, Milovan Maksimović, a u poslu je i Đukanovićev kum, Vuk Rajković, povezan sa kompanijom koja je dobila koncesije za još četiri elektrane

89 pregleda60 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: DPS
09.12.2017. 18:32h

Gotovo tri godine građani Crne Gore, kroz naknadu za podsticanje obnovljivih izvora energije , koju plaćaju u sklopu računa za struju, finansiraju i vlasnike malih hidroelektrana.

Većina o tome međutim , nije u dovoljnoj mjeri informisana,iako je dio nevladinih odrganizacija i medija u vise navrata problematizovao ovu cinjenicu isticuci da mahom povlašćeni vlasnici prema Zakonu o energetici imaju i privilegiju da je njihovim elektranama data prednost prilikom otkupa električne energije.

Istraživanje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pokazuje da je veliki broj vlasnika kompanija koje sada proizvode struju, ili tek planiraju da uđu u taj posao, u direktnoj vezi sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem ili DPS.

Vlada je do sada izdala koncesije za preko 50 malih hidroelektrana.

Za manje od tri godine, građani Crne Gore su, preko računa za struju, platili skoro četiri miliona i 700 hiljada eura vlasnicima deset malih hidroelektrana, koje su trenutno u pogonu.

Ova taksa uvedena je Zakonom o energetici, kako bi se podstakla proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije. Podgoričani koje smo o tome pitali, kažu da su za taj namet čuli, ali priznaju da ne znaju koliko njihovog novca ide direktno u džepove vlasnika elektrana.

"Zaista ne znam, za tu činjenicu sam čuo ranije, prethodnih godina..."

“Taj podatak nisam imala, ali znam da osim struje koju mi stvarno potrošimo, više od 50 posto plaćamo takse raznoraznog tipa...”

“Čuo sam nešto po štampi, ali... nije u redu, ionako nameta ima dosta...”

Zakon je, zbog, kako u vladi navode, usklađenosti sa direktivom EU, predvidio da se, osim ove takse, vlasnicima malih elekrana garantuje i otkup cjelokupne kolicine struje koju proizvedu, kao i pravo prvenstva u tom otkupu. U MANS-u kažu da direktiva državama daje mogućnost izbora.

"EU direktiva o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora na koju se vlast poziva ne obavezuje države da to moraju i činiti ili uvoditi obavezu nabavke energije iz obnovljivih izvora. Jasno se radi o jednoj proizvoljnoj interpretaciji koja je nažalost sada sastavni dio Zakona o energetici, zbog čega su građani primorani da i na ovaj način način finansiraju nečije privatne interese", kazali su iz MANS.

Kada je riječ o visini naknada, ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, na konferenciji održanoj povodom godinu dana rada Vlade, kazala je da ne očekuje njihovo povećanje u narednoj godini.

"Ove godine smo prikupili određena sredstva po osnovu naknade, koja nisu u potpunosti iskorišćena, i očekujemo da će ta razlika u sredstvima koja smo prikupili ove godine, a koja će biti prenijeta u sljedeću, pokriti nedostajuća sredstva za očekivanu proizvodnju", kazala je Sekulić.

Ipak, zvanična dokumenta Vlade,govore drugačije. U Nacionalnom planu korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine se procjenuje da će naknada koju građani izdvajaju u naredne dvije godine dostići iznos od blizu 27 miliona eura godišnje.

Istraživanje MANS pokazuje i da je većina vlasnika kompanija koje već sada proizvode struju, ili tek planiraju da uđu u taj posao, u direktnoj vezi sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem ili njegovom partijom. Građanima Podgorice ni taj podatak nije u potpunosti poznat.

“Nešto sam upoznat, ali ne baš detaljno...”

“Ja to ne znam, nijesam upućena u to...”

“Sve nam je to jasno, ali mi tu učinjeti ne možemo ništa...”

Porodica Đukanović je, prema informacijama MANS, u posao sa strujom ušla sa dvije koncesije, koliko je dobila kompanija sina bivseg premijera, Blaža Đukanovića.

Isti broj elektrana sagradiće i Đukanovićev brat od ujaka, Milovan Maksimović, a u poslu je i Đukanovićev kum, Vuk Rajković, povezan sa kompanijom koja je dobila koncesije za još četiri elektrane.

Osim porodice, u posao sa strujom su se, po podacima do kojih je dosao MANS , uključili i poslovni partneri bivšeg premijera, pa su tako koncesije za više elektrana dobile kompanije koje su povezane sa Tomislavom Čelebićem, ali i sa Olegom Obradovićem, jednim od ključnih aktera afere Telekom.

Konzoricijum u kome se nalazi Oleg Obradović će graditi i najveći broj elektrana, pa je pored šest, koje su trenutno u funkciji, dobio koncesije za još 13.

Pored toga, Vlada je omogućila gradnju dvije elektrane firmi u vlasništvu supruge Nenada Mićunovića, sinovca kontroverznog nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

Podaci koje je analizirao MANS pokazuju da je i više članova glavnog odbora DPS-a uključeno u posao sa strujom. Reprezentativac Crne Gore u fudbalu, Stefan Savić, jedno je od lica DPS-a čija kompanija je dobila koncesiju za male hidroelektrane. Pored njega, Predrag i Milovan Bajović koji su šura i tast Igora Lukšića, takođe člana glavnog odbora te stranke, planiraju da grade nove male HE.

Mreža lica i kompanija koje se povezuju sa političkim vrhom u državi se širila i na lokalni nivo pa su u njoj i članovi opštinskih odbora DPS-a iz Berana, Andrijevice i Kolašina. Od ukupnog broja dodijeljenih koncesija, tvrde u MANS-u, skoro polovina je odobrena licima i kompanijama koje se direktno mogu dovesti u vezu sa Đukanovićem i DPS-om.

Iz MANS, zbog toga, upozoravaju da ovako kreirana mreža predstavlja još jedan pokazatelj zarobljene države gdje su građani prinuđeni da iz svojih džepova finansiraju unosne poslove elite na vlasti i sa njom povezanih tajkuna.