Građani će naknadno dobiti potvrdu o vakcinaciji

Krajnje je vrijeme da Ministarstvo počne da primjenjuje makar dio standarda prilikom vakcinacije koji je dostupan građanima regiona, a ne da se čeka Komitet za zdravstvenu bezbjednost Evropske komisije da izradi matricu potvrde, tvrde u CGO

36585 pregleda21 komentar(a)
Vakcinacija u Podgorici (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Ministarstvo zdravlja tvrdi da dokument koji građani dobijaju nakon vakcinacije ne predstavlja potvrdu, već je riječ o obrascu koji služi kao podsjetnik za drugu dozu i pomoć u slučaju da pacijent razvije neželjeni događaj nakon imunizacije koji želi da prijavi, za šta su potrebni podaci o datumu imunizacije, tipu i seriji vakcine, koje često starije osobe ne znaju.

“Dakle, obrazac koji dobijaju nije međunarodna potvrda o vakcinaciji”, kazali su “Vijestima” iz resora koji vodi Jelena Borovinić Bojović i dodali da će međunarodna potvrda biti dostupna u domovima zdravlja.

“Po obavljenoj vakcinaciji, svi podaci o pacijentima i obavljenim vakcinacijama se unose u elektronski imunizacioni registar. Za vakcinacije sprovedene na terenu – kućnim uslovima i domovima za stare, kao i u zdravstvenim ustanovama koje nisu povezane na informacioni sistem zdravstva, te nemaju pristup elektronskom registru, imunizacija evidenciju se vodi u „papirnim“ protokolima, a podaci se pohranjuju u informacioni sistem po povratku u ambulantu – zdravstvenu ustanovu.

Međunarodna potvrda o vakcinaciji će se automatski generisati u informacionom sistemu zdravstva i nju će biti moguće dobiti u svim ambulantama domova zdravlja direktnim uvidom u elektronski karton pacijenta”, piše u odgovoru Ministarstva.

Vakcinacija u Podgorici (ilustracija)foto: Luka Zeković

Iz ovog resora kazali su da razlog za kašnjenje sa primjenom međunarodne potvrde leži u činjenici da je Komitet za zdravstvenu bezbjednost Evropske komisije tek prošle sedmice definisao minimalni set podataka koje ove potvrde („zeleni sertifikati“) treba da sadrže.

“U skladu sa preporukama Komiteta izrađen je predlog dvojezične potvrde, koja će se naći u upotrebi. Specimen potvrde će u skladu sa ustaljenom dobrom međunarodnom praksom biti dostavljen svim akreditovanim stranim diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori kako bi vlasti tih država bile upoznate sa izgledom nacionalne potvrde što će umnogome olakšati njenu međunarodnu primjenjivost i dodatno olakšati i omogućiti kretanje u međunarodnom saobraćaju naših vakcinisanih građana”, istakli su iz Ministarstva.

Kazali su da će potvrda biti dostupna i u elektronskoj formi kroz portal eZdravlje i da će sadržati i sve neophodne elemente koji će je učiniti bezbjednijom.

“Papirna forma, takođe, treba da sadrži i određene elemente (QR) koji će elektronsku potvrdu učiniti dostupnijom i dodatno unaprijediti korisničko iskustvao digitalnih servisa u zdravstvu, koji se trenutno razvijaju”, istakli su iz Ministarstva.

foto: Savo Prelević

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) u prethodnom periodu kritikovala je izgled i sadržaj potvrde, tražeći odgovornost u Ministarstvu zdravlja zbog toga što dokument koji se dobija nakon vakcinacije nije usklađen sa nacionalnom Strategijom.

“I pored toga što je cjelokupan proces vakcinacije neorganizovan i sa dosta manjkavosti, na šta smo ranije upozoravali, cijenimo da ovo naknadno upodobljavanje potvrde o vakcinaciji samo doprinosi neodgovornom i neprofesionalnom pristupu Ministarstva zdravlja. Krajnje je vrijeme da ministarstvo počne da primjenjuje makar dio standarda prilikom vakcinacije koji je dostupan građanima regiona, a ne da se čeka Komitet za zdravstvenu bezbjednost Evropske komisije da izradi matricu potvrde, kada postoje jesne smjernice kako jedna međunarodno validna potvrda o vakcinaciji treba da izgleda”, istakla je Koordinatorka programa Ljudska prava u CGO Tamara Milaš.

Tamara Milašfoto: Savo Prelević

Ona je podsjetila da je jedan od prvih javno predstavljenih dokumenata novog rukovodstva Ministarstva zdravlja bila Nacionalna strategija za uvođenje, distribuciju i primjenu COVID-19 vakcina u Crnoj Gori u januaru mjesecu ove godine, u kojoj je jasno definisan i postupak izdavanja validnih potvrda o vakcinaciji.

“Dakle, skoro tri mjeseca od tada nijesu uspjeli da upodobe sistem i uvežu ga sa zdravstvenim ustanovama kako bi se izdavale potvrde koje imaju validnost prilikom pristupa određenim zdravstvenim servisima i uslugama i ispunjenje drugih potreba i zahtjeva - obrazovanje, putovanje, i slično”, rekla je Milaš.

foto: Savo Prelević

Ona je poručila da danas imamo nekoliko hiljada ljudi koji su obavili revakcinaciju a koji nemaju mogućnost da putuju u druge zemlje bez restrikcija jer ne postoji mogućnost da im se obezbijedi dvojezična potvrda sa QR (Quick response) kodom koji bi omogućio praćenje podataka o imunizaciji, a što ne predstavlja informatičko tehnički zahtjevan zadatak.

Vakcinacija starijih od 65 godina bez zakazivanja

Građani stariji od 65 godina mogu da se vakcinišu protiv koronavirusa u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori, svakog dana, bez prethodnog zakazivanja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je tu naredbu, koja je već stupila na snagu, izdala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Građani stariji od 65 godina moći će da se vakcinišu i nedjeljom, od osam do 20 sati, a treba da ponesu zdravstvenu knjižicu.

Napominje se da se građani koji žive u Podgorici mogu vakcinisati na punktovima u Sportskom centru “Morača” ili u Muzičkom centru, dok će se u ostalim gradovima vakcinacija sprovoditi na postojećim punktovima.

foto: Savo Prelević

Iz Ministarstva dodaju da građani treba da ponesu samo zdravstvenu knjižicu.

Deset osoba inficiranih koronavirusom preminulo je, a registrovana su 333 nova slučajeva infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Na bolničkom liječenju nalazi se 546 pacijenata.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 21.195 građana, dok je 3.808 revakcinisano.

Otvaraju škole u 14 opština

Javne i privatne obrazovno-vaspitne ustanove sljedeće sedmice biće otvorene u 14 opština, dok će učenici devetog razreda u svim gradovima pohađati nastavu u školi, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Zbog preko 800 oboljelih na 100.000 stanovnika, na onlajn model prelaze škole u Kolašinu i Andrijevici.

Kazali su da će škole naredne sedmice raditi u Plavu, Gusinju, Petnjici, Herceg Novom, Žabljaku, Tivtu, Kotoru, Plužinama, Budvi, Tuzima, Rožajama, Danilovgradu, Baru i Mojkovcu.

„U ostalim opštinama javne i privatne predškolske ustanove neće raditi, dok će osnovne i srednje škole i visokoškolske ustanove nastaviti sa realizacijom onlajn nastave, sa izuzetkom učenika devetog razreda osnovne škole, koji će u svim opštinama nastavu pohađati u školi“, piše u saopštenju.