Indija: Pronađena tijela još 20 pripadnika bezbjednosnih snaga poginulih u borbi protiv maoista

Vlada Indije navodi da pobunjenici inspirisani kineskim revolucionarom Mao Ce Tungom predstavljaju najozbiljniju unutrašnju bezbjednosnu prijetnju

8354 pregleda2 komentar(a)
Pripadnnici bezbjednosnih snaga Indije nose tijelo jednog od ubijenih kolega, Foto: Reuters

Indija je danas pronašla tijela još 20 pripadnika njenih bezbjednosnih snaga, poginulih u oružanoj borbi sa maoističkim pobunjenicima u šumama na istoku zemlje.

Sukobi su izbili juče kada su indijske snage, djelujući na osnovu obavještajnih podataka, upale u skrovište pobunjenika u saveznoj državi Čatisgar, navela je policija.

Jučerašnja bitka je bila najsmrtonosnija za indijske snage u sukobima sa maoistima u posljednje četiri godine.

Vlada Indije navodi da pobunjenici inspirisani kineskim revolucionarom Mao Ce Tungom predstavljaju najozbiljniju unutrašnju bezbjednosnu prijetnju.

U jučerašnjim borbama su 22 indijska vojnika ubijena, a ranjen je 31, od kojih je sedam u kritičnom stanju.

Indijske vlasti navode da su pobunjenici imali teške gubitke, ali da su odnijeli sa sobom tijela ubijenih saboraca, kao i oružje i municiju indijskih snaga.

Vlasti navode da se u toj oblasti okupilo oko 400 pobunjenika.

Indijske snage ratuju protiv maoista u nekoliko centralnih i sjevernih saveznih država od 1967. godine, kada su pobunjenici počeli borbu, tražeći više radnih mjesta, zemlje i prirodnih resursa za siromašne lokalne zajednice u Čatisgaru.