Paja Vučković: Na albumu ideološki pomirio djedove

"Tamo gdje se sada nalaze različitosti više ništas ne znače"

0 komentar(a)
Vladan Vučković Paja, Foto: Velibor Gajović
08.12.2017. 20:02h

Gitarista Vladan Vučković Paja objavio je album instrumentalne muzike “My Familu Songs”. Inspiraciju za ovaj projekat našao je, kako kaže, “u svojim sjećanjima”, pa je obradio po četiri omiljene pjesme njegovih djedova koji su, otkriva muzičar imali različita ideološka ubjeđenja.

“Album je i nastao sa idejom da kroz muziku 'pomirim' svoje djedove. Od djeda po očevoj liniji slušao sam pjesme sa Solunskog fronta i pjesme o Srbiji. Od djede po majčinoj liniji slušao sam komunističke numere i pjesme o Jugoslaviji. Za mene, tada dječaka, bila je to samo lijepa muzika i tako sam je zapamtio. Moji djedovi odavno više nisu među živima i tamo gdje se sada nalaze različitosti više ništa ne znače. Ako sam uspio da ih 'spiritualno' pomirim, to je onda zahvaljujući divnim pjesmama, koje su dolazile sa obje 'strane' i koje mogu da mirno koegzistiraju u estetskoj ravni, iako potiču iz različitih pogleda na svijet”, kaže za Vijesti Paja .

Među numerama sa albuma koje sluša od malena, on ima i omiljenu.

“Velike društvene pokrete i velika istorijska stradanja reflektuju velike pjesme. Sve one koje sam obradio na ovom albumu su muzička remek-djela. Kao omiljenu izdvajam kompoziciju “Ivo Lola” Kornelija Bate Kovača, jer je bila nova, atraktivna, moderna i iz repertoara tada jednog od najpopularnijih sastava u Jugoslaviji - Korni grupe. Sjećam se da sam na malom gramofonu koji su mi roditelji kupili za rođendan, nebrojeno puta puštaotu singl ploču. Kada je objavljena imao sam šest godina i tada sam počinjao da sviram gitaru”, prisjeća se Paja , koji već godinama radi instrumentalnu muziku, ali obradama poznatih pjesama nije želio da se približi publici, već da uživa u njihovoj muzičkoj ljepoti, bez ideoloških referenci.

On je otkrio i koje priče svojih djedova najbolje pamti.

“Bilo je mnogo autentičnih priča i sa jedne i sa druge strane. To su bili mali časovi istorije, kojih se sa sjetom sjećam. Ipak, ono što mi je ostalo kao najupečatljivije su ishodi njihovih vjerovanja: djeda po ocu, nakon povratka iz zarobljeništva u nacističkom logoru u Osnabriku od tada aktuelnih komunističkih vlasti tražio je odgovor na pitanje zašto je kralju zabranjen povratak u zemlju - i bio je ponovo zatvoren, što nije pomoglo da se kralj vrati. S druge strane, djeda po majci, pred penziju, kao razočarani idealista - vratio je partijsku knjižicu i napustio je Savez komunista”, navodi muzičar.