Dankina najveća pobjeda: Kovinićeva u Čarlstonu srušila Petru Kvitovu

Novljanka je sjajnom igrom iz trećeg pokušaja uspjela da savlada trofejnu Čehinju Petru Kvitovu, dvostruku osvajačicu Vimbldona

17917 pregleda20 komentar(a)
Kovinić iz trećeg pokušaja savladala Kvitovu, Foto: Reuters

Najbolja crnogrska teniserka Danka Kovinić napravila je uspjeh karijere - slavila je protiv dvostruke pobjednice Vimblsona Čehinje Petre Kvitove u osmini finala WTA u Čarlstonu sa 2:0 (6:4, 6:1).

Dva puta je Danka bila nadomak "skalpa" trofejne Čehinje. Prvi put na Indijan Velsu 2016. godine, kada je Kvitova dobila u taj-breku trećeg seta sa 7:5, a onda na Rolan Garosu iste godine. Danka je servirala za pobjedu, ali je ispustila servis i potom je izgubila sa 2:1.

Danka je 91. na WTA listi, Kvitova 11. i bila je treća favoritkinja u američkom Čarlstonu.

"Pomogao mi je danas dobar servis. Obje smo poznate po tome da imamo snažan servis, a mene je naročito dobro služio drugi servis. Usjela sam da je opteretim. Presrećna sam zbog plasmana u četvrtfinale", kazala je 26-godišnja Danka Kovinić.

Vrlo uzbudljiv prvi set viđen je na "neobičnoj", sivoj šljaci u gradu u Južnoj Karolini.

Danka je imala brejk prednosti (vodila 2:0), pa brejk zaostatka (gubila 3:2), na 3:3 je spasila brejk loptu, povela 4:3, a onda nakon 4:4 vezala dva gema za prvi set.

U drugom, Petra Kvitova je odmah napravila brejk, Danka uzvratila, nakon čega se igra češke teniserke totalno raspala - i sjajna igra crnogorske teniserke natjerala je Čehinju na greške, pa je Kovinićeva završila meč sa šest vezanih gemova!

Kvitova, osim dva Vimbldona, ima finale Australijan opena, bronzu sa OI i bila je druga igračica svijeta. Danka, s druge strane, nema WTA titulu u singlu, mada je dolazila do finala, a najbolji plasman joj je bio 46. mjesto na WTA listi.

Ona će u četvrtfinalu igrati protiv Kazahstanke Julije Putincjeve. Ona je 31. igračica na svijetu, a gubila je od Španjolke Garbinje Muguruse (6:0, 2:2). Ipak, Mugurusa je zbog povrede noge morala da preda meč.

Kovinić i Putincjeva su se jednom susrele na ITF turniru prije šest godina a Kazahstanka je dobila taj meč.