Na pobjedu u Nikšiću za titulu sa stilom

Budućnosti sjutra protiv Sutjeske i bod dovoljan za šampionsku promociju, defanzivac Vladan Adžić kaže da njegov tim nikada ne igra na remi

14697 pregleda4 komentar(a)
Vladan Adžić se vratio na teren nakon pauze zbog povrede, Foto: Savo Prelević

Fudbaleri Budućnosti su „osvojili” titulu još u novembru prošle godine, kada su napravili nedostižnu razliku na prvom mjestu, a cijela druga polusezona protiče u iščekivanju matematičke promocije novog (i starog) prvaka.

Kada su već došli na samo bod od slavlja, podgorički fudbaleri žele da osvoje pehar sa stilom - a ima li ljepšeg načina da to urade od pobjede protiv najvećeg rivala, ekipe Sutjeske.

Duel dva najveća crnogorska kluba - četvorostrukog protiv (uskoro) petostrukog prvaka, igra se sjutra kraj Bistrice u 16 sati, a Budućnosti je dovoljan i remi za ovjeru rekordne, pete titule.

- Znamo da nam je potreban samo bod da bismo matematički osvojili titulu, ali ne razmišljamo o tome. Budućnost kao klub nikada ne misli o remiju, jer je pobjeda uvijek obaveza. Pokušaćemo da ponovimo igru kao protiv Dečića u prošlom kolu i, naravno, cilj su nova tri boda - kaže defanzivac Budućnosti Vladan Adžić za sajt kluba.

Osam kola prije kraja Budućnost ima 23 bodova više od drugoplasirane Sutjeske i samo bi poraz u Nikšiću odložio promociju. Podgoričani imaju dobru šansu da pomjere granicu na crnogorskoj fudbalskoj sceni i najranije osvoje titulu - primat u tom pogledu još uvijek drži generacija Sutjeske iz sezone 2017/18, koja je 21. aprila otvorila šampanjac.

Teško je imati pravi motiv kada najbližem rivalu bježite više od 20 bodova, kada je sve davno odlučeno, ali fudbaleri Budućnosti i u drugoj polusezoni igraju gotovo u jesenjem ritmu - na devet utakmica ostvarili su šest pobjeda, dva remije i doživjeli samo jedan poraz. U srijedu su protiv Dečića, u sudaru sa tada najbližim rivalom, pokazali koliko su superiorni, čak i oslabljeni (2:0).

- Srećan sam zbog dobre igre kompletnog tima, jer smo bili dominantni i protivniku nismo dozvolili da zaprijeti - praktično nije uputio nijedan šut u gol. Cijela ekipa je odradila sjajan posao, igra je bila onakva kakvu želimo - kazao je 33-godišnji defanzivac, koji ima jedan nastup u reprezentaciji Crne Gore.

Budućnost će i u Nikšiću biti oslabljena.

- Imamo problema pred derbi, jer je Ćuković povrijeđen, a zbog kartona neće igrati Babić i Đuričković. To je veliki hendikep za nas, ali vraćaju se kapiten Grbić i Božović i vjerujem da možemo da dobijemo utakmicu u Nikšiću.

Adžić se vratio nakon tromjesečne pauze zbog povrede.

- Radujem se povratku na teren, nedostajale su mi utakmice i borba za bodove. Nakon povrede na pripremama u Turskoj opet sam na raspolaganju šefu stručnog štaba za završnicu prvenstva i Kup takmičenja - dodaje Adžić.

Na veliku žalost svih u podgoričkom klubu, Adžić nije morao da se ponovo bori za mjesto u timu - uskočio je na mjesto koje je pokrivao Ćuković, a koji u međuvremenu doživio tešku povredu.

- Igor je pokazao da je pravo pojačanje za Budućnost, sjajan je momak, igrač na kojeg uvijek možete da se oslonite. Doživio je tešku povredu, nedostajaće nam, a svi mi iz kluba smo uz njega i nadamo se brzom i uspješnom oporavku - rekao je Adžić o Nikšićaninu koji će u utorak u Zagrebu operisati prednji ukršteni ligament desnog koljena.

Napad na duplu krunu - žrijeb polufinala Kupa u ponedjeljak

Izabranici Mladena Milinkovića pokušavaju da drže visok ritam u prvenstvu, uprkos bodovnoj razlici, jer ih uskoro čekaju najvažnije utakmice u drugoj polusezoni.

Budućnost sanja duplu krunu, prvu u istoriji kluba, i zato će imati veliki motiv da osvoji Kup čija se završnica nije igrala prošle sezone zbog pandemije koronavirusa.

U ponedjeljak je žrijeb parova polufinala, a osim Budućnosti u bubnju su Dečić, Iskra i Zeta.

Polufinale se igra na dva meča - prvi se igraju 21. aprila, revanši su 5. maja. Finale je 1. juna na stadionu pod Goricom.

Pobjednik Kupa obezbijediće plasman u novoformirano takmičenje Uefe, Ligu konferencija, a ako to bude Budućnost, koja će izvjesno je kao šampion igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, ili tim koji zauzme drugo ili treće mjesto u prvenstvu (Dečić je u konkurenciji), onda će plasman u Evropu izboriti četvrtoplasirani tim iz prvenstva.