Fejsbuk dozvoljava obmanu u "nebitnim" državama

„Dosta štete je napravljeno na Fejsbuku na koju nije reagovano jer nije smatrana dovoljnim PR rizikom za Fejsbuk“, kazala je Sofi Žang, bivša zaposlena u Fejsbuku koja je radila u odsjeku za borbu protiv lažnih aktivnosti. „Cijenu toga ne snosi Fejsbuk. Snosi je svijet kao cjelina“

3256 pregleda1 komentar(a)
Iz Fejsbuka odbacuju optužbe da ignorišu zloupotrebe u nekim zemljam, Foto: REUTERS

Fejsbuk dozvoljava pojedinim svjetskim liderima i političarima da koriste tu platformu kako bi obmanjivali javnost ili maltretirali protivnike uprkos tome što su kompaniji predočeni dokazi o takvom ponašanju, piše „Gardijan“.

Britanski list je imao uvid u internu dokumentaciju koja pokazuje kako je Fesbuk postupio u preko 30 slučajeva u 25 država kada je u pitanju politički manipulativno ponašanje na koje su ukazali zaposleni u kompaniji. Istraga je pokazala da Fejsbuk dozvoljava velike zloupotrebe na svojoj platformi u siromašnim, malim i nezapadnim zemljama kako bi dao prioritet suočavanju sa zloupotrebama koje privlače medijsku pažnju ili pogađaju SAD i druge bogatije zemlje.

„Gardijan“ piše da je kompanija brzo djelovala kako bi se pozabavila političkim manipulacijama koje pogađaju države kao što su SAD, Tajvan, Južna Koreja i Poljska, a da djeluje sporo ili uopšte ne djeluje u slučajevima Avganistana, Iraka, Mongolije, Meksika i većeg dijela Latinske Amerike.

„Dosta štete je napravljeno na Fejsbuku na koju nije reagovano jer nije smatrana dovoljnim PR rizikom za Fejsbuk“, kazala je Sofi Žang, bivša zaposlena u Fejsbuku koja je radila u odsjeku za borbu protiv lažnih aktivnosti. „Cijenu toga ne snosi Fejsbuk. Snosi je svijet kao cjelina“, kazala je ona za „Gardijan“.

Fejsbuk je obećao da će se boriti protiv državne političke manipulacije na svojoj platformi nakon istorijskog fijaska tokom izbora u SAD 2016, kada su ruski agenti sa lažnih naloga na Fejsbuku obmanjivali i izazivali podjele među američkim biračima.

Međutim, Žangova tvrdi da kompanija često nije reagovala na vrijeme kada su joj predstavljeni dokazi o teškim manipulacijama i zloupotrebama od strane političkih lidera širom svijeta.

Fejsbuk je otpustio Žangovu u septembru 2020. navodeći kao razlog njenu neefikasnost. Ona je posljednjeg dana na poslu objavila pismo u kojem navodi da je „otkrila brojne pokušaje stranih vlada da zloupotrijebe našu platformu kako bi obmanuli svoje građane“ i kritikovala je kompaniju jer se nije pozbavila tim zloupotrebama. „Znam da su i moje ruke okrvavljene“, napisala je Žangova u pismu.

Ona je za „Gardijan“ kazala da kompanija jedino strahuje da podaci ne procure u javnost.

Iz Fejsbuka je saopšteno da oni „suštinski osporavaju“ tvrdnje Žangove po pitanju „karakterizacije njihovih prioriteta i napora za iskorjenjivanje zloupotreba na našoj platformi“. Takođe se navodi da su oborili preko 100 mreža koordinisanog neautentičnog djelovanja, od čega je polovina djelovala u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi i u azijskopacifičkom regionu.

Sa 2,8 milijardi korisnika, Fejsbuk ima dominantnu ulogu u političkom diskursu u skoro svakoj zemlji svijeta. Međutim, algoritmima platforme je moguće manipulisati u cilju skretanja političke debate. Jedan od načina je kreiranje „lažne“ aktivnosti - lajkova, komentara, reakcija - preko lažnih naloge. Pored oblikovanja percepcije popularnosti određenog političkog lidera, lažne aktivnosti mogu uticati i na Fejsbukov algoritam za plasman informacija.

Žangova tvrdi da Fejsbuk često djeluje presporo kao u slučaju lažne političke aktivnosti na Filipinima 2019. Žangova je tada otkrila mrežu lažnih naloga, ali Fejsbuk nije reagovao. Međutim, kada se ogranak te mreže aktivirao na stranici Donalda Trampa u februaru 2020, kompanija je odmah reagovala i uklonila ih.

„Gardijan“ piše i da su ignorisani dokazi da je jedna albanska mreža, koja masovno proizvodi lažne komentare, povezana sa pojedincima u vladi. Ignorisane su i slične mreže u Boliviji, Tunisu i Mogoliji.

Žangova tvrdi da Fejsbuk zapravo nevoljno kažnjava moćne političare, a kada se odluči da djeluje, posljedice su preblage. „Zamislite da je kazna za uspješnu pljačku banke zapljena pljačkaškog alata i javna obavijest: uhvatili smo ove ljude da pljačkaju banku. To nije trebalo da urade“, kazala je Žangova. „Upravo je to ono što se dešava na Fejsbuku. Veliki broj državnih lidera smatra da je nagrada vrijedna tog rizika“.