Pivljani će uskoro imati i stazu zdravlja

Na samoj stazi, koja će biti prilagođena kako onima sa slabijom kondicijom, tako i onima koji su u boljoj fizičkoj kondiciji, cijelom dužinom biće postavljeni znakovi sa vježbama koje bi trebalo na tim mjestima da se urade

3848 pregleda2 komentar(a)
PP "Piva", Foto: PP „Piva“

U Pivi će do kraja godine biti izgrađena sportsko-pješačka staza zdravlja, prva takve vrste u Plužinama i predstavljaće primjer dobre prakse za ostala zaštićena područja. Pomenuta staza je dio projekta “Podizanje svijesti o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja” koji Park prirode (PP) “Piva” realizuje sa partnerima, Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Obrazovnim Centrom Plužine.

„Staza će imati efekta na razvoj svijesti kod stanovništva koliko je značajno biti aktivan. Sadržaji koji će biti izgrađeni na stazi su odmorište sa klupama i stolom, informativno-edukativne table, klupe, table sa vježbama, table sa podacima o pružaocima turističkih i ugostiteljskih usluga koji se nalaze u blizini Staze, info table na Brajevom pismu, klackalice, ljuljaške. S obzirom da je staza posvećena zdravlju, na jedan novi način pokušaćemo da animiramo korisnike da pored same šetnje rade i određene vježbe kako bi i sama aktivnost bila potpunija, a sam korisnik zadovoljniji”, naveli su iz PP “Piva”.

Na samoj stazi, koja će biti prilagođena kako onima sa slabijom kondicijom, tako i onima koji su u boljoj fizičkoj kondiciji, cijelom dužinom biće postavljeni znakovi sa vježbama koje bi trebalo na tim mjestima da se urade.

“Znak će se sastojati od slike koja pokazuje na koji način se radi vježba, tekstualnim opisom iste, kao i za šta ta vježba koristi. Korisnici Staze će biti i djeca pa je projektom predviđen da se napravi kutak za igru pravljenjem i postaljanjem ljuljaški i klackalica”, stoji u saopštenju za javnost.

Početak staze biće u kanjonu rijeke Sušice, u selu Nedajno, zatim će ići kroz šumski kompleks Milogora. Oni sa boljom fizičkom kondicijom moći će da stignu na vrh Milogore (Ljeljenjak), dok će se ostali kroz kanjon vratiti na početnu lokaciju.

Cilj projekta je poboljšanje saradnje sa edukativnim institucijama i lokalnom zajednicom i bolja interakcija uvođenjem novog turističkog proizvoda. Za učenike Obrazovnog Centra Plužine planirana je radionica za djecu o vrijednostima i značaju prirode i očuvanja zdravlja, dok će za učenike OŠ “Branko Brinić” iz Radovića biti organizovan kros. Sa upravljačem posebnog rezervata prirode “Tivatska solila” biće organizovan bazar u Tivtu, u sklopu koga će biti promovisana i staza zdravlja.

Ukupna vrijednost projekta, koji je odobren kroz Program grantova za zaštićena područja koji implementira WWF Adria u partnerstvu sa Parkovima Dinarida - mrežom zaštićenih područja Dinarida i drugim partnerima iz regiona Dinarskog luka, je skoro deset hiljada eura. Program finansira Sida- Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a projekat, sa čijom realizacijom se počinje 1.maja, traje pola godine.