Usvojili inicijativu za saslušanje Sekulovića

Knežević je kazao da se rijetko ko može osjećati sigurnim u Crnoj Gori i da najavljene reforme u bezbjednosnom sektoru unose dodatnu konfuziju i opterećenje u društveno-politički život države

12175 pregleda27 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
16.04.2021. 11:03h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu usvojio je inicijativu za kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Inicijativu za saslušanje podnio je predsjednik Odbora Milan Knežević zbog, kako je obrazložio, prebijanja pripadnika Vojske Crne Gore Raja Čarnjaka tokom blokade puta u Bogetićima.

Knežević je kazao da se rijetko ko može osjećati sigurnim u Crnoj Gori i da najavljene reforme u bezbjednosnom sektoru unose dodatnu konfuziju i opterećenje u društveno-politički život države.

I Demokratska partija socijalista (DPS) tražila je Sekulićevo saslušanje, kako bi se prikupile informacije i utvrdila odgovornost za incident koji se desio 8.aprila na putu Nikšić - Podgorica.

Sekulović je ranije saopštio da će se rado odazvati pozivu za saslušanje, navodeći da mu je to i zakonska obaveza.

Predsjednik Odbora Milan Knežević je kazao da dešavanja 8.aprila u bezbjednosnom kontekstu predstavljaju izazov i za izvršnu i sve druge grane vlasti, posebno ako se ima u vidu kršenje epidemioloških mjera i stvaranja atmosfere kontradiktornosti i konfuzija koje su postale svakodnevica bez obzira da li dolaze od vlasti ili opozicije.

„Smatrao sam da imam obavezu da iniciram sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o kontrolnom saslušanju, ne samo zbog dešavanja 8.aprila koja su bila rezultat krize u bezbjednosnom sektoru. Vidjeli smo da je Sekulović iskazao spremnost da dođe na sjednicu odbora, iako je po zakonu dužan da dođe bez ikakvog iskazivanja spremnosti, jer mu je to po zakonu obaveza“, kazao je Knežević.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković je rekao da treba dati ministru vremena da pripremi izvještaj za sjednicu i da saslušanje treba odložiti za neki od narednih dana.

Ivan Brajović (SD) je saglasan sa Boškovićem oko održavanja termina saslušanja.

Mevludin Nuhodžić (DPS) je kazao da se dešavaju tenzije prethodnih dana i da je zadatak poslanika da radom kroz skupštinska tijela daju prilog smirivanju tenzija, koje se odražavaju na sigurnost građana.

„Čini se da je previše emocija ovih dana u Crnoj Gori, koje prelaze u euforiju. Iz euforije se lako pređe u incidentne situacije, a iz njih u rizike“, kazao je Nuhodžić.

Dragan Ivanović (SNP) je istakao da sa odbora treba poslati poruku javnosti, jer sve što se dešavalo ne ide u korist ni poziciji ni opoziciji.

„Vrhunac je napad na Bogosloviju i prijetnje da će se to ponovo desiti...“.

On je saglasan da bi ministar trebalo da dostavi pisanu informaciju pred saslušanje.

Nuhodžić je kazao da treba poslati poruku da ansilje usmjereno prema javnihm djelatnicima, Bogosloviji i običnim ljudima mora biti politički osuđena ako se želi poštovati crnogorska tradicija, put mira i put u EU.

Dragan Krapović (Demokrate) je istakao da je svrsishodno da dobiju informaciju ministra, navodeći da osuđuje sve što je viđeno na uliciama i u medijima u prethodnom periodu.

Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka) rekao je da poslednji događaji predstavljaju slijed stvari jer nadležne institucije nisu pravovremeno reagovale prije nekoliko mjeseci, kada je trebalo naći počinioce skrnavljenja objekata islamske zajednice.

Knežević je kazao da je bebzbjednosna situacija alarmantna da se ne može nazvati „euforičnom, nego histeričnom“.

„Treba poslati poruku da nadležni organi treba da učine sve da u narendom periodu ne dođe do eskalacije nasilja..“.

Istakao je da je spreman da uvaži susgestije i da kontrolno saslušanje koje je planirao za danas, odlože za 26.april.