Zbog žalbe firme iz Crne Gore zaustavljen završetak autoputa u Hrvatskoj

Hrvatske autoceste objavile su da se zbog žalbe na dokumentaciju zaustavlja postupak javne nabave za završetak tog autoputa i prije nego što su ponude za gradnju mogle biti predate

27794 pregleda12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postupak javne nabave za završetak autoputa Zagreb - Sisak prekinut je zbog žalbe na dokumentaciju koju je podnijelo jedno advokatsko društvo u ime kompanije iz Crne Gore, saznaje Večernji list.

Hrvatske autoceste objavile su da se zbog žalbe na dokumentaciju zaustavlja postupak javne nabave za završetak tog autoputa i prije nego što su ponude za gradnju mogle biti predate.

Rok za predaju ponuda, koji je nekoliko puta pomjeran, je 3. maj. Ali sada je javna nabava prekinuta.

"Žalba izjavljena protiv izmjene dokumentacije o nabavci sprečava nastavak postupka javne nabave za sve grupe predmeta nabave", navodi se u objavi HAC-a čime se 300 miliona kuna vrijedna javna nabava na nepoznato vrijeme zaustavlja.

U HAC-u ističu da zbog postupka koji je u toku ne mogu, za sada, da komentirišu žalbu na daljji postupak.

Kako prenosi Večernji list, kompanija iz Crne Gore koja je podnijela žalbu do sada se nije uopšte uključivala u tok javne nabave, iako je od 8. marta, kada je konkurs raspisan, pa sve do sada pristiglo više stotina pitanja i zahtjeva za izmjene i objašnjenja opsežne dokumentacije i troškovnika vezanih za gradnju 9,4 kilometra duge dionice autiputa od Lekenika do Siska.

Zbog tih pitanja rok za predaju ponuda sa 7. aplira pomjeren je, u nekoliko navrata, na 3. maj.

Večernji navodi i da se ne zna kada će se postupak takmičenja za dugoočekivani završetak tog autoputa nastaviti, te da sve zavisi od brzine kojom će Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave o žalbi odlučivati.

Procijenjena vrijednost nabave 300 je miliona kuna plus PDV, a uz 9,4 km dionice do Siska obuhvata i gradnju kraka 1 čvora Sisak u dužini od 1,47 km do početka spojnog puta za Sisak.

Planirani rok završetka radova je 24 mjeseca od dana uvođenja u posao.