U Indiji nema kiseonika, ljudi umiru na ulici

Vlasti prerano proglasile pobjedu u borbi protiv koronavirusa, bolnice prinuđene da odbijaju pacijente

14036 pregleda21 komentar(a)
: Dječak pored tijela oca koji je preminuo od kovida, u krematorijumu u Delhiju, Foto: ADNAN ABIDI

Obraćajući se moru pristalica koje nisu nosile maske na mitingu u Zapadnom Bengalu prošle subote, indijski premijer Narendra Modi je ponosno objavio da “nikad nije vidio tako velike mase”. Ni premijer se nije pridržavao te epidemiološke mjere.

Indija je tog dana zabilježila 234.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 1.341 smrtni slučaj.

Cifre od tada rastu i pretrpane bolnice su juče molile za zalihe kiseonika. Broj zazaženih je ponovo narastao preko noći u “cunami” kovida-19, i Indija je postavila novi svjetski rekord u novim slučajevima treći dan zaredom.

Ljekari su očajni jer ne mogu da pomognu velikom broju pacijenata zbog nedostatka kreveta i neadekvatne organizacije vlasti.

Pacijenti umiru na ulicama ispred bolnica jer ne mogu da dobiju dovoljno kiseonika, rekao je doktor Hardžit Sing Bati za ITV njuz. On je kazao da nije vidio ništa tako užasno za deset godina, koliko radi u zdravstvu.

“Rukovodstvo širom zemlje nije adekvatno prenijelo poruku da je ovo epidemija koja nije nestala,” rekao je K. Šrinat Redi, predsjednik indijske Fondacije javnog zdravstva.

“Pobjeda je prerano proglašena i to uzavrelo raspoloženje je šireno, posebno od političara koji žele da ponovo pokrenu ekonomiju i da se vrate predizbornoj kampanji. A to je virusu dalo novu šansu”, rekao je za “Gardijan”.

Maks Heltker, koji upravlja mrežom bolnica na sjeveru Indije, objavio je juče na Tviteru da im je ostalo kiseonika za manje od dva sata, dok je Fortis Heltker, drugi veliki lanac, saopštio da ne prima više pacijente u Delhiju.

Indiju je žestoko pogodio drugi talas pandemije, i svaka četiri minuta jedna osoba umre od kovida 19 u prijestonici Delhi, čiji nedovoljno finansirani zdravstveni sistem puca pod ogromnim opterećenjem.

Ispred bolnice u Delhiju foto: REUTERS

Vlada je rasporedila vojne avione i vozove da dopreme kiseonik u Delhi iz dalekih djelova zemlje i inostranstva, uključujući Singapur.

Broj zaraženih širom zemlje od oko 1,3 milijarde stanovnika porastao je tokom noći za 346.786, na ukupno 16,6 miliona slučajeva, uključujući 189.544 smrtna. Broj žrtava je porastao za 2.624 tokom posljednja 24 sata, što je najveća dnevna stopa za Indiju do sada. Krematorijumi širom Delhija su puni i mole ožalošćene porodice da čekaju.

Bolnice u Delhiju su se ove nedjelje obratile višem sudu u tom gradu, tražeći da naredi vladama da hitno nabave medicinske zalihe, uglavnom kiseonik.

“To je cunami. Kako pokušavamo da izgradimo kapacitet?” pitao je sud u Delhiju državne i federalne vlade u odgovoru na tu molbu.

Članovi porodica su uz bolesne na hodnicima bolnica i ulicama dok čekaju medicinsku pomoć, prenijele su agencije.

Muškarac koji se predstavio kao Amit, oplakivao je brata u bolnici Džajpur golden u Delhiju. On je za Rojters izjavio da je vidio kako neke porodice trče sa kiseoničnim cilindrima pokušavajući da ih negdje napune.

Indija je u četvrtak premašila američki rekord od 297.430 novooboljelih za jedan dan i postala svjetski centar pandemije, koja jenjava u mnogim drugim zemljama.

Federalna vlada je u februaru objavila da je pobijedila koronavirus. Doktor Amit Tradhani, direktor bolnice Niramaja u Mumbaju, jedinoj za kovid pacijente, kaže da je tada upozoravao na drugi talas, ali da su ga ignorisali. Sada kaže da je njegova bolnica potpuno puna. “Ako otpustimo nekog pacijenta, krevet se popuni za nekoliko minuta.”

Rođake preminulog od kovida ispred krematorijuma u Delhijufoto: REUTERS

Zdravstveni eksperti kažu da se Indija opustila tokom zime, kada je broj novooboljelih iznosio oko 10.000 dnevno i djelovalo je da je pandemija pod kontrolom. Vlasti su ukinule restrikcije i dozvolile velika okupljanja. Drugi kažu da je stanje dramatično pogoršano zbog opasnijeg soja virusa koji hara Indijom. Ona je druga najnaseljenija zemlja na svijetu, tako da je održavanje fizičke distance veliki izazov.

“Nepridržavanje pravila o nošenju maske i fizičkoj distanci možda je igralo ulogu, ali je velika vjerovatnoća da je drugi talas podstaknut puno zaraznijm sojem,” rekao je Vikram Patel, profesor globalnog zdravlja na Medicinskom fakultetu Harvard.

Eksperti kažu da je ubrzavanje vakcinacije i uvođenje strožeg zaključavanja u takozvanim crvenim zonama visoke zaraze jedini način da se situacija poboljša. Indija je otvorila program imunizacije za sve odrasle, ali je suočena sa nedostatkom vakcina.

Trenutno su u upotrebi AstraZeneka i domaća Kovaksin. Takođe je odobrila rusku Sputnjik V i pozvala je Fajzer, Modernu i Džonson&Džonson da joj pošalju vakcine.