Potpisan Memorandum: Omogućiti ravnopravne uslove za praćenje programa CNP

“Cilj potpisnika ovog dokumenta je osnaživanje saradnje u svim aktivnostima koje će omogućiti OSI ravnopravne uslove u praćenju programa CNP-a”, navela je Direktorica CNP-a Zorana Kralj, saopšteno je iz CNP-a

120 pregleda1 komentar(a)
CNP, Foto: Boris Pejović
04.12.2017. 17:03h

Predstavnici nevladinih organizacija (NVO) koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom (OSI) i Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) potpisali su danas Memorandum u cilju osnaživanja saradnje u aktivnostima koje će omogućiti OSI ravnopravne uslove u praćenju programa Pozorišta.

Direktorica CNP-a Zorana Kralj istakla je da je misija CNP-a kao nacionalnog teatra da stalno širi i njeguje svoju publiku i učini repertoar dostupnim svima.

Stoga je, kako je kazala, potpisivanje Memoranduma polazna osnova partnerstva, kako bi kroz zajednički rad i razmjenu iskustava, znanja i informacija, pozicionirali CNP kao javnu ustanovu koja OSI daje mogućnost da budu ravnopravni dio publike.

Kralj je saopštila da je CNP, afirmišući koncept otvorenosti i svjesni značaja aktivnog učešća svih članova društva u unapređenju kvaliteta života korisnika javnih institucija, pokrenulo inicijativu da sa organizacijama civilnog društva koje zastupaju interese OSI, potpiše Memorandum o saradnji i razumijevanju.

“Cilj potpisnika ovog dokumenta je osnaživanje saradnje u svim aktivnostima koje će omogućiti OSI ravnopravne uslove u praćenju programa CNP-a”, navela je Kralj, saopšteno je iz CNP-a.

Ona se, kako je kazala, nada da će tom aktivnošću podići nivo javne etike i osnažiti potrebu i obavezu za primjenom međunarodnih standarda i dobre prakse u cjelosti.

“Osnov svake dobre saradnje je dobra komunikacija i međusobno razumijevanje, i sigurna sam da ovaj dokument neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, već će biti dobar okvir i temelj za mnoge konkretne aktivnosti i akcije koje se ne tiču samo našeg repertoara, već će biti usmjerene i na mogućnosti zajedničkog učešća na konkursima i kreiranju odgovorajućih programa u skladu sa potrebama potpisnika ovog Memoranduma”, navodi Kralj.

Prema njenim riječima, svjesni su da je pred njima još jedan veoma važan zadatak, a to je intenzivnija i brža adaptacija prostora, odnosno zgrade CNP-a, u skladu sa onim što su potrebe OSI.

Predsjednik Udruženja mladih sa hendikepom Milenko Vojičić naglasio je da je posebno zadovoljan zato što je prvi put jedna javna ustanova pokazala inicijativu da uključi OSI u svoje aktivnosti.

On je podsjetio da je 3. decembra bio Dan OSI, ustanovljen 1992. godine kao jedna od kruna borbe OSI za njihova ljudska prava.

“Kao dio te borbe ja vidim i ovaj čin danas –odgovorni čin jedne javne ustanove, koja želi da doprinese ostvarivanju prava OSI”, saopštio je Vojičić.

Kako je kazao, prvi put se desilo da jedna javna ustanova istupi i kaže – “da, mi osjećamo odgovornost da ispoštujemo vaša prava, mi želimo da vas, kao građane, uključimo u sve one aktivnosti koje možemo zajednički odraditi”.

Kako je naveo, svjesni su da mnoge stvari ne funkcionišu onako kako su zamislili i kako bi trebalo, ali ta volja da se napravi pomak je, za početak, sasvim dovoljna.

“Nadam se da ćemo u budućnosti učestvovati u zajedničkim projektima i učiniti ovu ustanovu mnogo pristupačnijom za OSI”, poručio je Vojičić.

Predstavnik Saveza slijepih Crne Gore, Andrija Samardžić. izrazio je zadovoljstvo što je Memorandum plod saradnje koja traje unazad nekoliko mjeseci i potvrda spremnosti Pozorišta da krene aktivno da radi na pristupačnosti te ustanove OSI.

Najviše ga, kako je rekao, raduje što je Memorandum posljedica, ali i uslov saradnje koja je prije svega operativna. “Duboko vjerujem da će da traje i doprinese što većoj pristupačnosti Nacionalnog teatra OSI”.

Samaradžić je ocijenio da je najznačajnije činjenica da će ta saradnja i ovaj postupak uprave CNP-a biti primjer i drugim državnim institucijama, ne samo iz oblasti kulture, kako se i javna uprava i državne ustanove trebaju otvarati prema civilnom sektoru i na taj način stvoriti uslove za društvo koje je inkluzivno i jednako za sve.

Potpisivanju memorandum prisustvovala je i šefica kabineta Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Sanja Žugić, koja je ukazala da su ljudska prava i slobode svima po rođenju date jednako i svako ima prava na njih.

Ona je poručila da društvo i država sa svim relevantnim akterima treba da stvore mogućnosti da se ta prava i slobode ostvaruju na jednak način.

“Drago mi je što sam, ispred Ministarstva, u prilici da pozdravim današnju inicijativu CNP-a za potpisivanje ovog Memoranduma. Riječ je o unapređenju njihovog položaja i kvaliteta njihovog života i iz tog razloga mi je posebno zadovoljstvo što je naš nacionalni teatar prepoznao tu potrebu, čime pruža primjer i drugim institucijama “, saopštila je Žugić.

Ona je najavila sjutrašnje izvođenje predstave “Šćeri moja” koje je, kao plod saradnje CNP-a, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture i NVO koje se bave zaštitom prava OSI, inkluzivnog karaktera.

Predstava “Šćeri moja”, Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić biće izvedena sjutra u 20 sati na Velikoj sceni.

“Ovo izvođenje predstave biće prilagođeno osobama oštećenog vida i sluha, u saradnji gore navedenih institucija i organizacija koje su obezbijedile gestovnog tumača i naratora”, saopšteno je iz CNP-a.

Organizacije potpisnice memoranduma su organizacije Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju, Savez udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“, Fondacija Ognjen Rakočević, Udruženje mladih sa hendikepom, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, Udruženje paraplegičara Podgorice, Savez slijepih Crne Gore, Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju „Staze“, Djeca Crne Gore i Udruženje oboljelih od multipleskleroze i Savez civilnih invalida rata.