Šoć: Javnost da sudi prije potpisa

Pravnik i član Pravnog savjeta MCP Dragan Šoć ocijenio da nije neobično da dokumenti poput Temeljnog ugovora između države i Crkve ugledaju svjetlost dana tek kada budu završeni, ali da treba da budu javni prije potpisivanja

83447 pregleda141 komentar(a)
Foto: Luka Zeković

Pravnik i član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć ocijenio je da nije neobično da dokumenti poput Temeljnog ugovora između države i Crkve ugledaju svjetlost dana tek kada budu završeni, ali da ih treba izložiti sudu javnosti prije potpisivanja.

Sadržaj budućeg Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve trenutno je, po svemu sudeći, poznat svega nekolicini funkcionera, uključujući premijera Zdravka Krivokapića i ministra pravde Vladimira Leposavića.

Administrator MCP i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije najavio je da će sadržaj ugovora biti poznat tek kada se potpiše.

Iz Vlade i Ministarstva pravde nisu odgovorili na pitanja “Vijesti“ - kada će sa sadržajem ugovora upoznati javnost i ko će ga potpisati, pa su jedini detalji o kojima se polemiše oni koji su potekli iz srbijanskih medija i glasnogovornika bliskih tamošnjim vlastima.

Opozicione partije i Građanski pokret URA zatražile su od Krivokapića da javnosti predstavi ugovor.

Na nivou spekulacije ostale su teze da su u Patrijaršiji u Beogradu bili nezadovoljni inicijalnim Ugovorom, zbog detalja kao što je česta upotreba termina Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a koji je stvoren odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC 26. maja 2006.

Saborom je predsjedavao tadašnji patrijarh SPC Pavle i odlukom je precizirano da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju četiri eparhije, te da episkopi čine Episkopski savjet, na čijem čelu je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a koji je bio zadužen za odnose SPC i države Crne Gore.

Dok Joanikije tvrdi da se Ugovorom neće ništa brisati i da se njime ne uspostavlja nikakva nova realnost, Šoć ističe da je najbitnija stvar u vezi sa Temeljnim ugovorom da li obezbjeđuje ista prava kao kada je riječ sa temeljnim ugovorima koje je država potpisala sa ostalim vjerskim zajednicama.

“Ako je taj ugovor istovjetan u smislu garancija i prava, onda je to - to. To je zahtjev Crkve još iz 2006. godine“, navodi Šoć.

Smatra da ne postoji nikava razlika u formalno-pravnom, niti u suštinskom smislu, ko će potpisati temeljni ugovor.

Amfilohije je svojevremeno poručio da Vlada Crne Gore može sa njim da pregovara o temeljnom ugovoru, jer je to potpuno isto kao da pregovara sa Patrijaršijom, a da on treba da potpiše ugovor poručivao je i advokat MCP Dalibor Kavarić.

“Potpisnici su ti koji odlučuju ko će potpisati. Sinod, koji je crkvena vlada, donosi tu odluku. Sa stanovišta suštine, to su nebitne stvari. U Zagrebu je to potpisao tadašnji mitropolit Jovan, pa ta činjenica nije niti unizila niti uzdigla SPC u Hrvatskoj. Tako da ni ta činjenica neće ovdje uzdići niti uniziti Mitropoliju crnogorsko-primorsku“, ističe Šoć.

Sagovornik “Vijesti“ iz MCP, koji je želio da ostane anoniman, istakao je da je temeljni ugovor samo uređenje međusobnih odnosa između države i Crkve.

“Tu se definišu detalji koje ne propisuju zakoni ni Ustav, ali u skladu sa Ustavom i zakonima. Ništa neće biti urađeno mimo pozitivnih pravnih propisa države Crne Gore i evropskih standarda. Sve drugo su spekulacije i zadiranje u interne stvari Crkve“.

Na pitanje kako ugovor utiče na položaj SPC u Crnoj Gori, isti izvor navodi da može samo da unaprijedi položaj i status eparhija, olakša i unaprijedi djelovanje u skladu sa važećim zakonima.

“Ugovor ni na koji način ne mijenja unutrašnju strukturu SPC. On reguliše odnose Crkve i države, a ne unutrašnja crkvena pitanja. Pitanja poput autonomije su interna crkvena stvar kojim se bave crkveni ustavi i nisu tema ovakvih ugovora“.

Patrijarh srpski Porfirije ranije je rekao da je postignuta saglasnost sa premijerom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora i da postoji načelni dogovor da poslije vaskršnjih praznika dođe u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

Krivokapić je ranije poručio da je Vlada spremna za potpisivanje Ugovora sa SPC i indirektno prozvao Demokratski front koji je putem medija vršio pritisak da se ugovor što prije potpiše.

Na Amfilohijevoj nadgrobnoj ploči ne pominje se SPC

Amfilohije je u januaru prošle godine govorio da eventualni temeljni ugovor između crkve i države ne bi definisao status Mitropolije - autonomni ili autokefalni, jer je “autonomna i samostalna kroz vjekove”.

“Jedina koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke patrijaršije je Mitropolija crnogorsko-primorska. Zvala se u to vrijeme autokefalna, jer je u to vrijeme stvarala državu”, istakao je tada Amfilohije i podsjetio da su Beogradska i Karlovačka eparhija nestajale i mijenjale se.

Na nadgrobnoj ploči mitropolita Amfilohija se ne pominje Srpska pravoslavna crkva. Piše - Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski, Egzarh Sveštenoga trona Pećkog, na tronu mitropolita zetskih crnogorsko-primorskih.

URA saglasna sa Lekićem

Iz Demokratske Crne Gore su saopštili da je za njih prihvatljivo sve što dogovore država i Crkva:

“Dogovor kuću gradi. Sve što dogovore država i Crkva za nas je prihvatljivo. Partije se ne miješaju u odnose Crkve i države, kao što to nijesmo ni radili u slučaju potpisivanja Temeljnog ugovora između Rimolatoličke crkve i Islamske zajednice”.

Iz Građanskog pokreta URA juče je saopšteno da premijer Krivokapić treba da objelodani Temeljni ugovor prije potpisivanja.

Navode da Krivokapić mora da pokaže diskontinuitet od prethodne vlasti koja, kako su naveli, nije objavljivala temeljne ugovore sa ostalim vjerskim zajednicama prije samog potpisivanja.

“Premijer Temeljni ugovor zaključuje u ime Vlade, odnosno svih građana, pa za razliku od vjerskih poglavara ima obavezu da građane informiše o sadržini ugovora prije zaključenja”.

Iz URA su naveli da pozdravljaju stav lidera Demosa Miodraga Lekića, koji se tiče vremena potpisivanja Temeljnog ugovora.

Lekić je u subotu saopštio da bi potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom prije izbora crnogorskog mitropolita bilo iz više razloga neadekvatno.

Poručio je i da domaća javnost očekuje da predmetni ugovor sadrži adekvatnu ulogu MCP prema njenoj istorijskoj misiji u crnogorskoj državi.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković kazao je “Vijestima” da je sada “apsolutno jasno da će patrijarh SPC Porfirije, suprotno volji pokojnog mitropolita Amfilohija, potpisati Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore”. To je, kako je ocijenio, jasan pokazatelj odnosa prema MCP i navodnoj autonomiji, ali i suštinska potvrda odnosa koji će država Srbija imati prema Crnoj Gori zahvaljujući novoj Vladi Crne Gore”.

“Tajno, netransparentno, daleko od crnogorske javnosti i građana Crne Gore kreiran je Ugovor kojim će, ako se uzme u obzir član 11 Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije koji SPC jasno tretira kao crkvu države Srbije, više od 700 crnogorskih crkava i manastira, kao i groblja koja ih okružuju, odnosno 50 miliona kvadrata crnogorske zemlje, biti predato SPC odnosno državi Srbiji”.

Istakao je da ukoliko se ovaj “skriveni dil sa SPC ne zaustavi i time ne zaštiti najveći državni interes, biće to jasna potvrda da Crna Gora ima marionetsku Vladu, sa lažnim patriotama, koja slijepo izvršava naloge SPC, njenog suštinskog kreatora”.