USSCG: Sistematski i institucionalno unaprijediti zaštitu i zdravlje na radu

Mihajlović je kazala da je epidemija koronavirusa najbolje pokazala koliko je važan socijalni dijalog kako bi se pobaljšao položaj radnika

4248 pregleda1 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Ivan Ivanović

Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) pozvali su da se sistematski i institucionalno unaprijedi zaštita i zdravlje osoba na radu, te da se radikalno zaokrene dosadašnji pristup.

"Nemamo zvaničnu statistiku o povredama na radu, ne postoji referentna ustanova koja utvrđuje profesionala oboljenja , nemamo formiran Zavod za medicinu rada. Potrebna nam je radikalna promjena pristupa statusa povodom zaštite zdravlja na radu", rekla je Ivana Mihajlović, zamjenica generalnog sekretara USSCG na današnjoj konferenciji povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu.

Ona je kazala da je tokom prethodne godine Inspekcija za poslove utvrdila šest smrtnih, 17 teških i jednu kolektivnu povredu na radu.

"Tokom 2019. godine imali smo sedam smrtnih i 20 teških povreda na radu. Kada su u pitanju povrede na radu ne pominju se lakše povrede, a poslodavci često odbijaju da ispune obrasce koje potvrđuju povrede na radu. Dostojanstven rad podrazumijeva bezbjedan rad", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je epidemija koronavirusa najbolje pokazala koliko je važan socijalni dijalog kako bi se pobaljšao položaj radnika te da nemaju statistiku koliko je radnika oboljelo od virusa na poslu, ali da se sigurno radi o velikom broju, posebno kada je riječ zdravstdvenim i radnicima u trgovini.

Članica Izvršnog odbora USSCG Sandra Obradović kazala je da tema zaštite i zdravlja na radu nije dobila mjesto i ulogu koji joj pripadaju.

"Moramo mijenjati odnos prema značaju pitanja zaštite i zdravlja na radu. Taj odnos mora biti promijenjen od strane donosioca odluka, poslodavaca i samih zaposlenih", rekla je Obradović.

Ona je u ime USSCG apelovala na nadležne na hitno iznađu rješenje za status radno angažovanih u Kombinatu aluminijuma u stečaju, jer kako navodi, od 2013. godine nisu imali sistematski pregled, odmor, niti mogućnost zaštite od strane inspekcijskih organa.

"A to sve pod plaštom stečaja i neobaveznosti bilo kojeg organa i institucijeda vode računa o onom najvrednijem - a to su život i zdravlje zaposlenih", navela je Obradović.

Iz USSCG su naveli da trenutno rade na projektu regionalnog karaktera pod nazivom "Akcije i kampanje sindikata za sigurnija radna mjesta - stop pandemiji!", u okviru kojeg je na konkursu Ivana Gazivoda nagrađena sa 250 eura za idejno rješenje postera koji ilustruje važnost zaštite i zdravlja na radu.