Od Lovćena do Mrtvice - od uzvišenosti do tajanstvenosti

Ispitajte svoje mogućnosti i posjetite naše prelijepe ekstremne tačke

17158 pregleda4 komentar(a)
Mauzolej na Lovćenu, Foto: Shutterstock

Nacionalni park Lovćen, mauzolej na Lovćenu

Ako još nijeste odlučili šta posjetiti za prvomajske praznike lovćenski mauzolej je sigurno pravi izbor.

Nacionalni park Lovćen obuhvata središnji i najviši dio planine Lovćen s ukupnom površinom od 62,2 kvadratna kilometra. Osnovan 1952. godine, pun je bogate istorijske, kulturne i arhitektonske baštine. Ovo područje karakterišu mnogi elementi tipične nacionalne gradnje kao što su stare kuće, seoska guvna i katuni koji su posebno tipični za ovaj dio Crne Gore.

Najveći i najvažniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je mauzolej Petra Petrovića Njegoša, najpoznatijeg crnogorskog pjesnika i filozofa. Veličanstveni mauzolej nalazi se na vrhu drugog najvišeg vrha Lovćena, a da bi se do njega došlo potrebno je preći 461 stepenicu. Mauzolej koji je podignut po zamisli hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, na mjestu na kome je prethodno srušena Njegoševa zavjetna crkva koju je lično podigao još za života, u slavu Svetog Petra Cetinjskog. Crkva je granatirana u oba svjetska rata da bi konačno 1974. godine bila srušena, uprkos protivljenju Mitropolije i vjernika, i na njenom mjestu je podignut današnji mauzolej.

Osim klasičnog obilaska mauzoleja svim planinarima i izletnicima na raspolaganju su i dobro označene staze u nacionalnom parku Lovćen. A ukoliko nijeste vješti u snalaženju u prostoru moguće je angažovati i profesionalnog vodiča.

Za dolazak u nacionalni park Lovćen se, posebno manje iskusnim vozačima, preporučuje pravac iz Podgorice, jer je onaj iz Kotora karakterističan po značajnom usponu i jako velikom broju serpentina.

Kanjon Mrtvice

Kanjon Mrtvice, jedan od najljepših kanjona Evrope, do prije nekoliko godina praktično nepoznat širem auditorijumu sve više postaje “meta” avanturista, ljubitelja prirode i ljudi željnih netaknute prirode i adrenalina.

Praktično sakrivena između litica kanjona Mrtvice, dubokog oko 1250 metara što ga, nakon kanjona Tare, čini jednim od najdubljih i najspektakularnijih kanjona, istoimena rijeka duga oko 10 km cijelim svojim tokom je čista i pitka, naizmjenično mijenjajući boju od modro i tamno-zelene do nestvarno, pjenušavo bijele. Na početku svog toka Mrtvica je tiha i mirna, ali što se duže odmiče na svom putu postaje sve bučnija i bučnija. Ali, sasvim neočekivano, na pola rječnog toka, priroda je za one, koji dođu do tog mjesta, napravila prelijepu plažu sakrivenu u šumi kao što je zamalo, između čarobnih moračkih planina, ostala skrivena i rijeka Mrtvica.

Kanjon Mrtvicefoto: Shutterstock

Osim izuzetne ljepote rijeka mrtvica krije i druge dragocjenosti. Na prvom kilometru uzvodno je Zeleni vir. Na tom mjestu je knjaz Danilo Petrović u znak sjećanja na majku Krstinju 1858. godine podigao kameni most.

Posebnu, čak mističnu crtu ovom području daje i Kapija želja. Na tom mjestu, po predanju, vila sa Maganika ispunjava želje. “Da bi se želja ispunila potrebno je na ovom mjestu, uz jaku želju, u punoj tišini, baciti kamen. Pri tom želja mora biti čista i ne smije biti na štetu drugoga, jer će se u suprotnom vratiti nesrećom”, piše na tabli koja je postavljena pored Kapije želja.

Duž rijeke Mrtvice mogu se sresti i brojni izvori kao što su Jama, Zvona ili Rikavac, a naročotom ljepotom odišu Bijeli erini, koji se u vidu divljih, pjenušavih slapova ulivaju u Mrtvicu. Ime Bijeli nerini, prema narodnom vjerovanju vezuje se za huku koju raskošni slapovi stvaraju i ljeti i zimi, prelamajući se niz kamene stijene.

Zato, ukoliko vremenske prilike dozvole, posjetite kanjon Mrtvice i upoznajte jednu od najvećih skrivenih ljepota Crne Gore