Brđanin: Regionalna saradnja važna za borbu protiv međunarodnog kriminala

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok istakao je da Interpol daje punu podršku zemljama članicama SEPCA u borbi protiv organizovanog kriminala

5994 pregleda4 komentar(a)
Brđanin, Foto: Filip Roganović

Saradnja sa regionalnim i međunarodnim organizacijama i policijskim službama u okruženju značajna je za borbu protiv svih vidova međunarodnog kriminala, posebno onih koji su prepoznati kao savremeni bezbjednosni izazovi, poručio je vršilac dužnosti direktora Uprave policije Zoran Brđanin.

Brđanin je, kako je saopšteno iz Uprave policije, kao predsjednik Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), otvorio onlajn konferenciju na temu "Policijska saradnja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u SEPCA regionu".

„Saradnja sa relevantnim regionalnim i međunarodnim organizacijama, kao i policijskim službama u okruženju, od prioritetnog je značaja u borbi protiv svih vidova međunarodnog kriminala, posebno onih koji su prepoznati kao savremeni bezbjednosni izazovi“, kazao je Brđanin.

On je poručio da je policija opredijeljena za kontinurano unapređenju saradnje na regionalnom nivou.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok istakao je da Interpol daje punu podršku zemljama članicama SEPCA u borbi protiv organizovanog kriminala.

Štok je kazao da je pandemija uticala na sve sfere života kao i na promjene kurseva organizovanog kriminala.

"Jedna činjenica je ostala nepromenjena Jugoistočna Evropa, njene agencije za sprovođenje zakona i pravosudne agencije ključne su za sigurnost Evrope“, rekao je Štok.

Šef Odjeljenja za institucionalna i pravna pitanja Europola Alfredo Nunzi, kazao je da je uvjeren da inicijative poput SEPCA vode boljoj saradnji i razumijevanju regionalnih prijetnji.

„Za Europol to znači veću operativnu podršku istražiteljima“, kazao je Nunzi.

On je istakao da Europol nije samo podrška i saradnik, već partner svim članovima SEPCA.

Iz policije su kazali da je drugi dan predviđen za održavanje Prve SEPCA generalne skupštine kada će Brđanin predstavi radne materijale sa konkretnim predlozima koji se odnose na dalje aktivnosti koje će se realizovati u okviru crnogorskog predsjedavanja Asocijacijom.

"Jačanje saradnje SEPCA sa međunarodnim partnerima i snaženje institucionalnih okvira radi unapređenja policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala u SEPCA regionu i ostvarivanju još konkretnijih rezultata", zaključuje se u saopštenju.