Fabrika duvana biće dogodine

Prema ugovoru, prvi rok za izgradnju bio je februar, zatim je pomjereno za jun, pa novembar... Na gradilištu još dosta posla

142 pregleda3 komentar(a)
fabrika duvana, Foto: Luka Zeković
30.11.2017. 20:10h

Direktor Novog duvanskog kombinata Gabriele Arveda nije ispunio ni korigovano ovogodišnje obećanje da će proizvodnja cigareta u toj fabrici početi do kraja novembra.

Fabrika Novog duvanskog kombinata prema ugovoru potpisanim sa Vladom i Glavnim gradom trebalo je da bude završena još u februaru ove godine, a u aprilu su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i predstavnici investitora - arapske kompanije BMJ Industries - najavili početak proizvodnje cigareta najkasnije u junu.

Međutim, nije ispunjen ni ovaj treći pomjereni rok.

Reporteri “Vijesti” uvjerili su se na licu mjesta da od Arvedinog i Simovićevog obećanja ove kalendarske godine najvjerovatnije neće biti ništa jer se na terenu tek sad obavljaju početni radovi na postavljanju vodovodnih cijevi, a za konačan priključak za vodu, kako saznajemo, biće potrebni dodatni radovi duž gradskog bulevara.

Još nije postavljen ni krov na dio fabrike u kojem bi trebalo da se obavlja priprema materijala za proizvodnju cigareta.

U budućoj fabrici cigareta, dakle, još ne postoje elementarni higijenski uslovi za boravak radnika koji bi trebalo da budu angažovani u proizvodnji. Trenutno je angažovano svega 11 radnika bivšeg Duvanskog kombinata u stečaju.

Fabrika koja se gradi više od godinu i po, nema još vodu i struju, a direktor NDK-a Arveda potvrdio je ranije da je bilo i oštećenja novih mašina prilikom transporta do Bara.

Prema nezvaničnim informacijama sada je u fabrici montirane većina mašina neophodnih za proizvodnju cigareta, a navodno je ostalo samo još jedna da se dopremi.

Direktor Arveda kojem su “Vijesti” dva puta u proteklih šest dana slali pitanja nije odgovorio u kojoj fazi se trenutno nalazi izgradnja fabrike cigareta Novog duvanskog kombinata.

Direktor nije odgovorio ni na pitanje kada će konačno početi proizvodnja, a sekretarka ovog društva Senija Mazić se nije ni javljala na telefon.

Investitor je, do sada, navodno uložio oko 13 miliona eura za kupovinu zemljišta, izgradnju fabrike i kupovinu nove proizvodne opreme, ali još nijesu definisani svi tehnički detalji.

Nakon procjene ulaganja izdaće se nove dionice, a BMJ Industries će sticati akcijski kapital NDK proporcionalno njegovoj investiciji. Ovaj postupak je detaljno propisan Sporazumom o dokapitalizaciji potpisanom s Vladom i Glavnim gradom potpisanim u februaru prošle godine.

Glavni grad u Novom duvanskom posjeduje 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik Vlada (69,9 odsto). Na investitora bi bile prenijete te akcije kada završi cijeli posao.