Prvi dani kod kuće s bebom: Kako se snalaze tate?

"Jako je puno članaka u poslednje vrijeme koji saopštavaju da upravo gubitak i neprepoznavanje kontakta očima sa bebom, jedan je od prvih znakova poremećaja ponašanja, da ne kažem i najtežih oblika kao štoje autizam kod djece. Zato je važno da su očevi od početka tu, da bebi daju svoju toplinu, da beba osjeća njihovo prisustvo“

3123 pregleda0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Udruženje pedijatara Crne Gore objavilo je „Priručnik za novopečene tate“ sa savjetima za prve dane s bebom. Gostujući u „Bojama jutra“ TV Vijesti, dr Veselinka Đurišić, načelnica pedijatrije u Dječjoj bolnici istakla je da je veoma bitno da i tate učestvuju u podizanju beba.

„Često je plač djeteta strah od toga da se priđe djetetu, rezultiralo je time da se sa bebom ne ostvari pravi kontakt i da se beba ne upozna. Jako je puno članaka u poslednje vrijeme koji saopštavaju da upravo gubitak i neprepoznavanje kontakta očima sa bebom, jedan je od prvih znakova poremećaja ponašanja, da ne kažem i najtežih oblika kao štoje autizam kod djece. Zato je važno da su očevi od početka tu, da bebi daju svoju toplinu, da beba osjeća njihovo prisustvo.“

A evo i šta očevi mogu da urade: „Konkretno mogu da nose bebu, taj položaj je vrlo jednostavan. To je jedna šaka u kojoj se drži bebina glava, a druga je šaka postavljena široko u kojoj se drže bebini kukovi. To je pozicija iz koje vam beba neće nikako pobjeći. Druga je neki lakatni položaj, u kojem su možda vještije majke. Treći je položaj na koljenima. Četvrti je na grudima, koji tate mnogo vole, preko ramena. To je položaj u kojem beba izuzetno uživa. Taj položaj se praktikuje kod djece prevremeno rođene kao jedan od vidova liječenja u mnogim svjetskim bolnicama. Očevi i majke borave upravo tamo u pratnji svog djeteta, imitirajući na neki način toplinu tijela koja je djetetu potrebna i onaj opšti kontakt koji beba može da emotivno ostvaruje u tom trenutku, ne samo sa majkom preko dojenja nego i sa tatom.“ istakla je Đurišić.

Priručnik, čiji je autor dr Dragana Petković, specijalizant pedijatrije, biće distrubuiran preko porodilišta Kliničkog centra.