Učiniće sve da spriječi povratak Trampa

Nakon što je u roku od nekoliko minuta iza zatvorenih vrata smijenjena sa pozicije treće najuticajnije republikanke u Predstavničkom domu, Čejnijeva je kazala novinarima da će nastaviti da vodi borbu kako bi se njena partija vratila „suštinskim principima konzervativizma“

4399 pregleda0 komentar(a)
Foto: Rojters

Republikanci iz američkog predstavničkog doma smijenili su juče Liz Čejni iz rukovodstva, kažnjavajući je zbog toga što je odbacila, kako je ona kazala, „veliku laž“ bivšeg predsjednika Donalda Trampa da je pokraden na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Ovaj postupak ukazuje da je Tramp, uprkos tome što ga je na izborima porazio demokrata Džo Bajden, učvrstio kontrolu nad republikancima u Predstavničkom domu dok manevriše kako bi preuzeo značajnu ulogu na izborima za Kongres 2022. i ponovo se kandidovao za predsjednika 2024. godine.

Nakon što je u roku od nekoliko minuta iza zatvorenih vrata smijenjena sa pozicije treće najuticajnije republikanke u Predstavničkom domu, Čejnijeva je kazala novinarima da će nastaviti da vodi borbu kako bi se njena partija vratila „suštinskim principima konzervativizma“.

„Moramo ići naprijed na osnovu istine. Ne možemo istovremeno prihvatiti i veliku laž i ustav“, kazala je Čejnijeva, kćerka bivšeg potpredsjednika Dika Čejenija i poslanica sa besprekornim konzervativnim renomeom.

Ona je takođe obećala da će spriječiti Trampa da ikada ponovo postane predsjednik, rekavši novinarima: Učiniću sve što mogu kako bih se pobrinula da bivši predsjednik nikada više ne priđe Ovalnom kabinetu“.

Protivnici Čejnijeve unutar Republikanske partije tvrde da je ona kritikujući Trampa odstupila od poruka koje je ta partija slala o demokratama i agendi predsjednika Džoa Bajdena. Ona je takođe odbacila sugestije republikanskog lidera u Predstavničkom domu Kevina Mekartija da republikanci treba da se uzdrže od kritikovanja Trampa, ukoliko žele da povrate kontrolu nad Kongresom 2022.

„Vidjeli smo kakvu on opasnost predstavlja sa njegovom retorikom“, kazala je Čejnijeva o Trampu.

U saopštenju objavljenom nakon jučerašnjeg glasanja, Tramp je krenuo u lični napad na partijsku koleginicu rekavši: „Liz Čejni je ogorčeno, užasno ljudsko biće“.

N. B.