Stoltenberg: Nova Vlada je izrazila posvećenost NATO, kohabitacija je unutrašnje pitanje

"Nastavljamo da vas podržavamo u borbi protiv korone"; kazao je Stoltenberg.

16399 pregleda11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Predsjednik.me

Crna Gora je cijenjena saveznica, koja značajno doprinosi evroatlantskoj bezbjednosti, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Pružate i finansijsku podršku avganistanskim bezbjednosnim snagama, doprinosite mirvnoj misiji NATO na Kosovu i gradite stabilnost na zapadnom Balkanu," kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio to što Crna Gora povećava svoju potrošnju na odbranu.

"Svi ti doprinosi čine našu Alijansku snažnijom i bezbjednijom.. Kao što NATO može računati na Crnu Goru, Crna Gora takođe može računati na NATO", istakao je na on zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu.

Generalni sekrterat je dodao da NATO nastavlja da podržava Crnu Goru u borbi protiv koronavirusa, pružajući osnovne medicinske zalihe, uključućujući respiratore iz novih medicinskih zaliha saveza.

"To je NATO solidarnost na djelu", istakao je on.

Stoltenberg je, međutim, naglasio da bezbjednosti izazovi sa kojima se svijet suočavao prije pandemije nisu nestali.

On je kazao da je sa predsjednikom Crne Gore razgovarao o regionalnoj situaciji i koliko je stabilnost i bezbjednost na zapadnom Balkanu važna za NATO i za mir i stabilnost u Evropi, ali i o aktivnostima Rusije, inicijativi "NATO 2030" koja će biti centralna tema Samitalidera zemalja članica u junu.

Govoreći i misji KFOR, Stoltenberg je kazao je da je pitanje učešća nacionalna odluka Crne Gore i da bi volio da Crna Gora nastavi da učešćem u ovoj misiji. Ministarstvo odbrane kazalo je nedavno TV Vijesti da neće biti poslat pješadijski vod u ovu misiju, navodeći kao razloge pandemiju koronavirusa i finansije.

"Odluka o slanju vojnika je nacionalna odluka. Podržaću odluku Crne Gore da učestvuje u ovoj misiji, to će biti važno za rad KFOR misije, kako bi se očivala stabilnost na Kosovu, a to će biti važno i za Crnu Goru, jer će na taj način pomoći stabilnost na Balkanu," rekao je Stoltenberg na konferenciji sa Đukanovićem u Briselu.

Đukanović je kazao da je konačna odluka po tom pitanju.

"Mislim da je to apsolutno odgovornost Crne Gore, članica NATO i članica NATO iz tog regiona. Dvostruko odgovornija za stabilnost regiona od drugih zemalja koje su u istom stausu zemalja članica", kazao je on o učešću VCG u KFOR-u.

Rekao je i da ne postoji razlog zašto Crna Gora ne bi nastavila učešće u ovoj misiji.

"Kolebanja su političke prirode, ovu ideju pokušavaju da učevrste oni koji su protivnicii nezavinsoti Kosova koji i dalje smatraju da je to bila greška i koji pokušavaju da vrate točak unazad. To je nemoguća misija ne treba povlađivati retrogradnoj politici," kazao je on.

Đukanović je kazao i da je ubijeđen da postoji snažan pokret u opoziciji koji neđe dozvoliti da Crna Gora napusti svoj kurs spoljne politike.

Na pitanje "Vijesti" o uticaju kohabitacije u Crnoj Gori na saradnju sa savezom, Stoltenberg je kazao da "to nije pitanje za NATO".

"To je unutrašnje političko pitanje, ništa o čemu NATO treba da ima mišljenje", kazao je on na konferenciji sa Đukanovićem.

Stoltenberg je napomenuo da "mi smo savez 30 različitih država sa različitim političkim partijama na vlasti i takođe se vlast mijenja u različitim državama nakon demokratskih izbora".

"Pa smo kao saveznice naviknute da radimo sa različitim vladama..

Pozdravljam to što je nova Vlada jasno izrazila posvećenost NATO i transatlantskoj vezi i da će nastaviti da sarađuje sa drugim NATO saveznicama," kazao je on.

Dodao je i da u Alijansi imaju standarde, smjernice i procedure kako bi se postarali da sve saveznice rukuju sa povjerljivim informacijma na bezbjedan i siguran način.