MFSS: Zahtjevi vending operatera nisu u skladu sa Zakonom

Udruženje vending operatera tražili su od nadležnih državnih organa da u kratkom vremenu koje je ostalo do predviđenne fiskalizacije zajednički pronađu rješenje fiskalizacije samouslužnih automata, jer trenutni zahtjevi vode, kako su iz udruženja naveli, ka nestanku vending industrije u Crnoj Gori.

6460 pregleda0 komentar(a)
Ministartsvo finansija, Foto: Luka Zeković

Kontinuirani višegodišnji zahtjevi industrije vending mašinama (samouslužni aparati) za ponovnim odlaganjem roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije nisu unutar nadležnosti primjene zakonskih odredbi, imajući u vidu da Zakon jasno propisuje rok za početak evidentiranja prometa putem elektronske fiskalizacije - 1. juna 2021. godine, a nisu planirane izmjene.

To je saopšteno iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao odgovor na zahtjev Udruženje vending operatera, koje posluje u sklopu Unije poslodavaca (UPCG). Oni su tražili od nadležnih državnih organa da u kratkom vremenu koje je ostalo do predviđenne fiskalizacije zajednički pronađu rješenje fiskalizacije samouslužnih automata, jer trenutni zahtjevi vode, kako su iz udruženja naveli, ka nestanku vending industrije u Crnoj Gori.

Iz ministarstva su kazali da je država već podržala vending industriju u procesu elektronske fiskalizacije.

"Sa predstavnicima industrije operatera samonaplatnih uređaja održano je više sastanaka, i prethodne i ove godine, na kojima su pažljivo razmotrene sve okolnosti i zahtjevi, kao i pružena puna institucionalna podrška u dijelu definisanja modela za vršenje fiskalnog servisa na samonaplatnim uređajima", saopšteno je iz ministartsva.

Oni su kazali da je ICT tržište u Crnoj Gori i regionu u kontekstu fiskalizacije odgovorilo potrebama predmetne djelatnosti, pa su se pojavila rješenja primjenljiva kod vending operatera, čime su sa tehničkog aspekta otklonjeni izazovi za sprovođenje sistema elektronske fiskalizacije kod obveznika koji ostvaruju promet od prodaje roba ili usluga putem samonaplatnih uređaja.

Vending operateri su prethodno naveli da su trenutna hardversko-softverska rješenja ekonomski zahtjevna, te da je za njih prihvatljivo rješenje kojem bi se fiskalizacija odložila na utvrđeni vremenski rok.

Kako su iz ministarstva kazali specifičnost načina obavljanja djelatnosti vending operatera uzeta je u obzir i prilikom definisanja mjera Vlade Crne Gore za podršku privredi i građanima.

"U paketu za drugi kvartal ove godine opredijeljena je jednokratna finansijska pomoć od 50 eura po naplatnom uređaju za poreske obveznike koji ostvaruju promet od prodaje roba ili usluga putem samonaplatnih uređaja (automata), u cilju finansijske podrške vending operaterima prilikom prelaska na sistem elektronske fiskalizacije prometa", naveli su iz ministarstva.

Oni su dodali da zajedno sa Upravom prihoda i carina predano rade da svim poreskim obveznicima obezbijede potrebne informacije i tehnološku podršku "kako bi blagovremeno planirali i realizovali preduslove za elektronsku fiskalizaciju, uz puno razumijevanje okolnosti ekonomske krize".

"Uz poštovanje prema Uniji poslodavaca kao reprezentativnoj asocijaciji privrednika, sa kojom državne institucije grade tradicionalno dobru, proaktivnu i dvosmjernu saradnju, kao i prema predstavnicima industrije vending mašina, kao inovativnog segmenta crnogorske privrede, podsjećamo na potrebu jednoobrazne, pravične i pune primjene zakonskih normi, obezbjeđivanja jednakih uslova za sve obveznike i dosljednog poštovanja propisa. To je neophodan preduslov za izgradnju stabilnog poreskog sistema i zaštitu urednih privrednika od nelojalne konkurencije na tržištu, a što je ukupno bila početna premisa u izradi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koju tekuće realizuje veliki broj poreskih obveznika", saopštili su iz Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.