Čaušić: Lokalna vlast u Ulcinju duguje javnim preduzećima između 10 i 25 mjesečnih zarada

„Uzalud mi svake godine pišemo finansijske planove kada se oni ne uvažavaju. Jednostavno, u godišnjem opštinskom budžetu za naše potrebe, ostane cifra koja ne zadovoljava ni osnovne potrebe preduzeća i zaposlenih u njima“, kazao je Čaušič

2719 pregleda2 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock

Direktori pet ulcinjskih Javnih preduzeća, čiji je osnivač Opština poručili su da ultimativno ostaju pri zahtjevima naznačenih početkom godine - izjednačavanje u zaradama sa svim ostalim korisnicima budžeta do kraja godine, istovremena isplata mjesečnih primanja, preuzimanje poreskog duga od 2015 i oslobađanje od obaveze plaćanja za usluge Komunalnom preduzeću.

Direktor Radio Televizije Ulcinj Muzafer Čaušić, ocijenio je da je nerazumijevanje za potrebu egzistiranja i funkcionisanja institucija od javnog društvenog intreresa i njihovo guranje u sve dublji dužnički ponor, odnos koji već godinama lokalna vlast njeguje prema javnim preduzećima. Podsjetio je na bezuspješne i brojne pokušaje da najodgovornije nosioce lokalne vlasti ubijede da i svim JP prema zakonu, ravnopravno pripada dio opštinskog budžeta.

„Uzalud mi svake godine pišemo finansijske planove kada se oni ne uvažavaju. Jednostavno, u godišnjem opštinskom budžetu za naše potrebe, ostane cifra koja ne zadovoljava ni osnovne potrebe preduzeća i zaposlenih u njima“, kazao je Čaušič na današnjoj konferenciji za novinare.

No i nakon toga, kako tvrdi, slijedi naporno i ponižavajuće cjelogodišnje ubježivanje uz molbe da se i taj, ionako nedovoljan budžet realizuje.

„Odgovorni vrlo teško potpisuju naloge za bilo koju isplatu prema nama. U hodnicima Opštine, od portira do sekretara, prebacuju nam kako oni zarađuju i izdvajaju za nas“, naveo je Čaušić i dodao da uprkos svemu isplata iz zajedničke kase nije ista prema svima- opštinarima su u tekućoj godini, pojasnio je, do danas isplaćene tri i po mjesečne plate a JP nijedan cent.

„Sazivali smo sastanke sa najodgovornijim predstavnicima lokalne vlasti, opisivali uslove u kokjim aradimo, ukazivali na dugove kojima smo zarobljeni a posebno na materijalno stanje zaposlenih, kojima se, u zavosnosti o kom JP je riječ, duguje od 10 do 25 mjesečnih primanja i ništa...To i ne čudi ako se svakodnevno sa raznih opštinskih adresa, olako najavljuju stečaji, zatvaranje ustanova, ostavljanje radnika na ulici...“, kazao je Čaušić.

Konferenciji su prisustvovali i direktori JP za uzgoj i zaštitu divljači Ajet Zaga, Centra za kulturu Musa Hodža, Agencije za izgradnju i razvoj Ulcinja Špetim Maraj i Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju "Sirena", Bilal Alaj.

Razočarani i u Dabovića

Čaušić je kazao da su on i njegove kolege razočarani odnosom novog predsjednika Opštine Aleksandra Dabovića, uprkos početnom optimizmu.

„U početku je iskazao volju da nam pomogne ali kada je uvidio da problemi nijesu lako rješivi ili po nečijoj sugestiji, iz korijena je promijenio odnos. Tako smo dočekali da odbije da nas primi i ne otvori vrata da nam lično to saopšti, već to radi njegov saradnik“, kazao je Čaušić.

Razlog posjete, kako je pojasnio, bilo je saznanje da je na račun Opštine legao novac iz Egalizacionog fonda.

„A htjeli smo samo da zatražimo da novac ravnopravno podijeli. Samo nekoliko sati kasnije, radnicima Opštine podijeljene su plate u ukupnom iznosu od oko 120 hiljada eura. Za nas nije ništa preostalo“, kazao je Čaušić.