Oko 30 odsto djece ima problem sa težinom

Ne postoji ozbiljan pristup ka pravilnoj ishrani, ne samo kod građana, nego ni kod kreatora zdravstvene politike

1724 pregleda1 komentar(a)
Boje jutra- Snezana Barjaktarović Labović, Foto: Printscreen YouTube

Oko 19 odsto ukupne dječije populacije u Crnoj Gori, uzrasta od šest do devet godina, ima prekomjernu tjelesnu masu, a skoro 12 procenata njih je gojazno kazala je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti dr Snezana Barjaktarović Labović.

To znači da oko 30 odsto djece ima problem sa težinom, pokazali su rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije, sprovedenog u 36 zemalja, u kojima je učestvovala i Crna Gora. Specijalista higijene i uži specijalista dijetoterapije Dr Snežana Barjaktarović Labović ocjenjuje da su to bili i očekivani rezultati, ali je posebno zabrinjava podatak da je samo jedan procenat roditelja gojazne djece imao percepciju, odnosno bio svjestan tog problema.

„Uopšte nijesmo svjesni toga koliko način ishrane utiče na zdravlje. Ne postoji ozbiljan pristup ka pravilnoj ishrani, ne samo kod građana, nego ni kod kreatora zdravstvene politike. Imamo sjajna dokumenta još iz 2008. godine – Nacionalnu strategiju protiv nezaraznih hroničnih bolesti, pa su iz godine u godinu ažurirani akcioni planovi za hranu i ishranu i tu pišu sjajne stvari, ali samo pišu. Do sada se od toga ništa nije realizovalo. Ako smo već napravili procjenu i izmjerili koliko imamo djece sa prekomjernom tjelesnom težinom i koliko imamo gojaznih među odraslima, a mi pritom ništa ne treba da izmišljamo sami, jer postoje metodologije koje mogu da pomognu, samo treba da ih implementiramo. Čak i ako je jedan od načina oporezovati sve one namirnice koje su loše po zdravlje i prosto implementirati u zakonske norme nešto što bi bila preventivna mjera šta smo čekali do sada“, smatra Barjaktarović Labović.