Velika Britanija zabranila slijetanje aviona kompanije "Belavia": Izbjegavati i bjeloruski vazdušni prostor

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da je taj postupak bjeloruskih vlasti "nesmotren i opasan", da predstavlja "šokantan napad na civilnu avijaciju i napad na međunarodno pravo" i dodao da Britanija nije "vidjela dokaze" kojim se potkrepljuje tvrdnja o prijetnji bombom

17725 pregleda7 komentar(a)
Jedan od avion kompanije Belavia, Foto: Screenshot/Youtube

Velika Britanija je danas zabranila slijetanje aviona bjeloruskog nacionalnog avioprevoznika na njene aerodrome, a britanske aviokompanije uputila da izbjegavaju vazdušni prostor Bjelorusije poslije incidenta sa preusmjeravanjem putničkog aviona kompanije Rajaner na Minsk i hapšenja bjeloruskog opozicionara u tom avionu.

Britanska vlada je saopštila da suspenduje dozvolu kojom se odobrava aviokompaniji "Belavia" da leti za Veliku Britaniju.

Ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da je dao uputstva Britanskoj upravi za civilnu avijaciju da zatraži od aviokompanija da izbjegavaju bjeloruski vazdušni prostor da bi osigurali bezbjednost putnika".

Let Rajanera iz Atine za Viljnus u Litvaniji preusmjeren je juče na Minsk zbog navodne prijetnje bombom.

Rajaner je saopštio da su bjeloruski kontrolori leta rekli pilotima da postoji prijetnja bombom toj letjelici i naložili da slete u Minsk.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da je taj postupak bjeloruskih vlasti "nesmotren i opasan", da predstavlja "šokantan napad na civilnu avijaciju i napad na međunarodno pravo" i dodao da Britanija nije "vidjela dokaze" kojim se potkrepljuje tvrdnja o prijetnji bombom.

Rab je zatražio oslobađanje bjeloruskog opozicionog novinara Romana Protaseviča koji je priveden kada se avion Rajanera spustio u Minsk.

Litvanija je zabranila avionima koji stižu i kreću iz te zemlje da koriste bjeloruski vazdušni prostor.

Bjeloruski vazdužni prostor izbjegavaće i švedska aviokompanija SAS na preporuku nacionalne uprave za civilni aviosaobraćaj.