CZIP pozvao građane Ulcinja: Mali grantovi za originalne ideje

“Svi mještani Ulcinja koji imaju originalnu ideju o tome kako razviti ili unaprijediti svoj biznis na održiv način, a od kojeg Ulcinjska solana može imati direktnu ili indirektnu korist mogu prijaviti svoj projekat na ovaj poziv”, rekli su iz CZIP-a

1661 pregleda2 komentar(a)
Ulcinjska solana, Foto: Jasna Gajević

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) pozvao je stanovnike Ulcinja da kroz svoje projekte daju doprinos mjerama usmjerenim ka zaštiti Ulcinjske solane i da učestvuju u zajedničkom kreiranju atraktivnih i tržišno-konkurentnih turističkih iskustava/proizvoda/usluga i ponuda.

Projekte koje će zajedno finansijski i logistički podržati fondacija EuroNatur, CZIP i društvo Dr Martin Šnajder Jakobi (MSJA).

Poziv će biti otvoren do 20. juna. Informativna radionica, otvorena za javnost, na kojoj će građani moći da dobiju sve dodatne informacije biće održana 3. juna. Radionica će se održati u prostorijama Opštine Ulcinj, u periodu od deset do 13 sati.

“Lokalni projekti će biti finansirani kroz drugu fazu projekta Park prirode Ulcinjska solana: turistički razvoj zasnovan na zajednici i prirodi, koji stremi da uz mjere zaštite prirode razvije i ekoturističke proizvode unutar i oko novozaštićenog područja Ulcinjska solana”, navodi se u saopštenju.

Jedna od najvažnijih komponenti je svijest i aktivizam lokalne zajednice, kao i podrška promociji radi ostvarenja društvene i ekonomske koristi.

“Svi mještani Ulcinja koji imaju originalnu ideju o tome kako razviti ili unaprijediti svoj biznis na održiv način, a od kojeg Ulcinjska solana može imati direktnu ili indirektnu korist mogu prijaviti svoj projekat na ovaj poziv”, rekli su iz CZIP-a.

Nakon 15 godina duge borbe njenu zaštitu i pet međunarodnih konferencija, Ulcinjska solana je konačno proglašena parkom prirode i ramsarskim područjem – močvarom od međunarodnog značaja.

“Zajedno sa javnim i privatnim sektorom, kao i sa angažovanim i zainteresovanim pojedincima, nastojimo da pomognemo u stvaranju osnove za pojačanu ekološku odgovornost i socioekonomski razvoj Ulcinja sa okolinom. Želimo da stvaramo i mjerimo ono što je bitno”, navodi se u saopštenju.

Prva faza projekta realizovana je 2019–2020. godine kada je podržano pet projekata lokalnog stanovništva, odnosno mladi bračni parovi, žensko preduzetništvo i porodični biznisi.

“Kroz žensko preduzetništvo osnažena je grupa ulcinjskih domaćica okupljena oko Udruženja za promociju ženskog preduzetništva – lokalni kvalitet a cilj projekta je bio povezati gastro ugođaj sa ljepotama Ulcinja, gdje bi se među obaveznim destinacijama našla Ulcinjska solana”, podsjetili su iz CZIP-a.

Neki projekti su pomogli budućim turističkim poslenicima da krenu iz početka. Tako je entuzijazam i kreativnost jednog mladog para rezultirao kreiranjem brenda Reborn by Adventures, koji stremi promociji Ulcinjskog i Anamalskog polja kroz takozvanog outdoor turizma.

“Ovaj par je turistima ponudio avanture kroz aktivni turizam – počevši od SUP boarding-a i mindfullness na predivnom Šaskom jezeru, preko šetnje i piknika na planini Suma, do posmatranja prirode i ptica u parku prirode Solana, a sve to umreženo sa lokalnim domaćinstvima koja bi im ponudila domaće delikatese”, rekli su iz CZIP-a.

Svih pet projekata imali su jednu zajedničku nit, a to je veza sa Ulcinjskom solanom, što se očekuje i od ovogodišnjih ponuđača.

“Ohrabrujemo i pozivamo sve stanovnike Ulcinja koji imaju originalnu ideju da učestvuju na radionici 3. juna i da apliciraju sa projektnom idejom najdalje do 20. juna”, dodaje se u saopštenju.