VREMEPLOV: Bolje se živjelo 1989.

“Crnogorski građani pokazali su visok stepen nezadovoljstva sadašnjim životom i smatraju da su bili bogatiji 1989."

1 komentar(a)
EBRD, Foto: EBRD
28.11.2017. 11:06h

Uprkos impresivnom ekonomskom rastu u 2007, Crna Gora mora još dosta da uradi u reformama, poručio je glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za jugoistočnu Evropu Piter Sanfi, na prezentaciji tranzicionog izvještaja EBRD za 2007.

Kao prioriteti u reformama mora biti “rješavanje infrastrukturnih problema, poboljšanje konkurentnosti, eliminisanje biznis barijera i stvaranje šire osnove za ekonomski rast”. U EBRD kažu da ohrabruje ekonomski rast u Crnoj Gori, ali su zabrinuti da li je on održiv.

Izvještaj EBRD se bavio uticajem tranzicije na život ljudi. Glavna pitanja su bila koliko su ljudi zadovoljni sadašnjim životom, da li smatraju da im je domaćinstvo bilo bogatije 1989. ili 2007. i šta misle o demokratiji i tržišnoj ekonomiji.

“Crnogorski građani pokazali su visok stepen nezadovoljstva sadašnjim životom i smatraju da su bili bogatiji 1989. Od svih zemalja, u CG je najpozitivnije mi- šljenje o demokratiji i tržišnoj ekonomiji. Ipak, treba imati u vidu da smo odgovor na to pitanje dobili odmah po sticanju nezavisnosti”, naveo je Sanfi, dodajući da je više od 70% građana iz bivše SFRJ nezadovoljno sadašnjim životom. Ako bi CG Vlada imala više novca trebalo bi, kažu građani, da ga uloži u zdravstvo i obrazovanje.