Nagrade za crnogorske flautistkinje

Studentkinje Muzičke akademije sa Cetinja zapažene na međunarodnim takmičenjima

1596 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studentkinja druge godine Muzičke akademije na Cetinju, Univerziteta Crne Gore, Žunja Lipanović, postigla je najbolje rezultate u kategoriji duvačkih instrumenata na dva prestižna međunarodna takmičenja “Konstantin Veliki” u Nišu i “Pjeter Gaci” u Albaniji. Oba takmičenja održana su u onlajn formatu zbog još aktuelne epidemiološke situacije.

Mlada flautistkinja Žunja Lipanović ističe da se ponosi postignutim uspjehom.

“Presrećna sam što sam osvojila nagrade i ponosna što sam na oba takmičenja najbolja u svojoj kategoriji. Sav uloženi trud, svih ovih godina, a posebno od kada studiram, ogleda se u njima. Od 2019. godine kada sam upisala Muzičku akademiju na Cetinju, u klasi profesorke Marije Đurđević Ilić, sve je krenulo na bolje. Predavanja na Akademiji su izuzetno kvalitetna, dosta se traži od nas, ali nam profesorka mnogo toga i pruža”, izjavila je Lipanovićeva.

foto: Facebook, Muzička akademija Cetinje

Ona kaže da je od prvog susreta sa flautom željela da jednog dana osvoji prvu nagradu u svojoj oblasti i dodaje da su joj zrelost koja dolazi vremenom, veliki trud i konstantno vježbanje omogućili ove rezultate. Ona ističe da je za ostvarenje dobrih rezultata i postizanje kvaliteta sviranja potrebna stalna vježba koja podrazumijeva izdvajanje od šest do osam časova dnevno.

“Zaboravlja se na praznike, vikende i dane kada ostatak ljudi ne radi. Spremam se cijele godine jer imamo i koncerte, a uz to idu naravno i kolokvijumi, ispiti... To znači da moram uvijek biti u formi. U septembru već znam plan i trudim se da taj plan do kraja ispoštujem”, priča Lipanovićeva.

Njenu radost i ponos dijeli i vanredna profesorica, flautistkinja Đurđević Ilić. Ona se “Vijestima” pohvalila i ostalim nagrađenim studentkinjama iz svoje klase.

Na Međunarodnom takmičenju Konstantin Veliki u Nišu, nagrade su osvojile još tri flautistkinje: studentkinja treće godine Marija Sinđić osvojila je drugu nagradu, njena koleginic Nora Stošić treću, a u najstarijoj kategorili Marija Milić je zaslužila drugu. Žiri takmičenja činili su eminentni umjetnici iz cijelog svijeta koji su prepoznali kvalitet, trud i talenat crnogorskih muzičarki.