Gujić: Umjesto pada cijena nekretnina dešava se trend rasta

"Postoji jedna stalna i konstantna tražnja stanova na tržištu. Kada je u pitanju neka štednja ljudi, kod nas najviše vole da štede na nekretninama..."

3529 pregleda3 komentar(a)
Boje jutra- Mile Gujić, Foto: Boje jutra

Iako se zbog pandmije očekivao pad cijena nekretnina desilo se suprotno a trend rasta će se nastaviti rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti, Mile Gujić, predsjednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Crne Gore.

„U razgovoru koji sam imao prethodnih dana sa kolegama iz građevinskih kompanija koje rade ovdje, većina njih smatra da će cijena stanova ići na gore. Neki su već digli cijene, neki u najavi. Od početka januara mjeseca ove godine došlo je do naglog skoka cijena građevinskog materijala. Osim toga postoji jedna stalna i konstantna tražnja stanova na tržištu. Kada je u pitanju neka štednja ljudi, kod nas najviše vole da štede na nekretninama. Svjedoci su da su kamate na oročene depozite pale, da su oko 2% na godišnjem nivou. A ljudi nekako više vjeruju kada imaju u svom posjedu neki stan ili poslovni prostor nego kada drže novac na bankama. A što se tiče skoka cijena građevinskog materijala, došlo je do poskupljenja svih građevinskih proizvoda. Velike količine koje se uvoze iz Kine skočene su usljed cijene prevoza", kazao je Gujić.

Nezapamćeno je da je u poslednjih 20-ak godina tako nagli skok cijena bio za tako kratko vrijeme kaže Gujić.

„Ako je u pitanju cijena željeza tu treba odgovor tražiti u trouglu odnosa SAD-a EU i Kine i njihovih međusobnih odnosa i kako utiče na nas. U Crnoj Gori je problem što mi ne proizvodimo ništa za građevinarsto, sve se uvozi. Ono što mi proizvodimo jeste nešto kamena, pijeska i iz drvne indrustrije ograničen broj proizvoda, sve ostalo se uvozi".

Cijena kvadrata u Podgorici kreće se od 1100 do 1800 eura, a na najatraktivnijim lokacijama i do 2000 eura po kvadratu.