Amazon kupuje poznati filmski studio MGM

U vlasništvo Amazona prelaze brojni filmovi i televizijski sadržaji koji bi mogli doprinijeti da kupac postane konkurentan video-televizijskim platformama, poput, “Netfliksa” i “Dizni plusa”

3138 pregleda1 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Kompanija Amazon saopštila je da će kupiti Metro – Goldvin – Majer (MGM), jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih studija, za 8,45 milijardi dolara.

Kako je izvijestila agencija Rojters, tom akvizicijom u vlasništvo Amazona prelaze brojni filmovi i televizijski sadržaji koji bi mogli doprinijeti da kupac postane konkurentan video-televizijskim platformama, poput, “Netfliksa” i “Dizni plusa”.

MGM, privatni studio i vlasnik brojnih svjetski poznatih filmskih ostvarenja – uključujući i franšizu o tajnom agentu Džejsmu Bondu, raspolaže sopstvenim kablovskim televizijskim kanalom koji emituje popularne serije “Fargo”, “Vikinzi” i “Šark tenk”, podsjeća Glas Amerike.

"Stvarna finanaijska vrijednost ovog posla je riznica intelektualnog vlasništva za koju planiramo da osmislimo novi koncept i razvijemo sa talentovanim timom MGM-a. To je veoma uzbudljivo i pruža mnoštvo mogućnosti za kvalitetno priopovijedanje”, saopštio je Majk Hopkins, potpredjsednik kompanije zadužen za “Prajm videa” i “Amazon studio”.

Oskari koje su osvojili MGM filmovifoto: Reuters

Video servis kompanije “Amazon” suočen je sa brojnim konkurenatima, među kojima su “Netfliks”, “Dizni plus”, “HBO” i “Epl”. Te kompanije povećale su ulaganja i nastoje da se prošire na međunarodnih tržišta – nudeći korisnicima različite sadržaje tokom pandemije koronavirusa.

Inače, po svoti izdvojenog novca – riječ je o drugoj najskupljoj akviziciji Amazona u posljednje četiri godine. Prethodna je bila kupovina “Houl fud marketa” (Whole Foods Market), trgovinskog lanca koji prodaje zdravu hranu bez dodataka.

Taj posao, zaključen 2017, vrijedio je 13,7 milijardi dolara.