I domarevog sina zatekli u krivolovu

Sjekloća je domar zgrade u NP “Skadarsko jezero” i tvrdi da tog dana nije bio na poslu, odnosno da nije umiješan niti u hvatanje, niti u krivolov svog sina

98 pregleda3 komentar(a)
Raduš, NP Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
27.11.2017. 20:43h

Lovočuvari Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero i službenici Plovne policije zatekli su u utorak veče u krivolovu dvije osobe, od kojih je jedna sin zaposlenog u tom preduzeću Vladimira Sjekloće.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su uhvaćeni u ribolovnom oku Raduš, u blizini Virpazara.

Sjekloća je domar zgrade u NP “Skadarsko jezero” i tvrdi da tog dana nije bio na poslu, odnosno da nije umiješan niti u hvatanje, niti u krivolov svog sina.

Iako je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) saopšteno da su oni zatečeni u krivolovu, odnosno “nelegalnom izlovu ribe”, Sjekloća tvrdi da je njegov sin načinio manji prekršaj - “izlov ribe bez dozvole za ribolov”.

“Nije riječ o krivolovu već o ribolovu bez dozvole”, kazao je Sjekloća “Vijestima”.

Međutim, krivolovcima su oduzeta sredstva za izlov ribe i riba, među kojima, prema saopštenju NPCG, nije bilo nelegalnih sredstava.

“Tom prilikom su privremeno oduzeta sljedeća sredstva - maskirana plastična barka, motor Merkury 40 konjskih snaga, akumulator i rezervoar, kao i nelegalno ulovljena riba, odnosno 13 komada šarana”, piše u saopštenju NPCG. Oni su potvrdili da Sjekloća tog dana nije bio na poslu.

Službenici Uprave policije procesuirali su obojicu Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, a postupak je, tvrde iz NPCG, u toku. Iz Uprave policije od utorka nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” - šta je preduzeto povodom tih osoba.

Ovo je drugi put u novembru, da je u krivolovu zatečen srodnik zaposlenog u NP Skadasrko jezero, a prije petnaestak dana je uhapšen i sin jednog od lovočuvara, koji je u to vrijeme bio u smjeni.

“Nacionalni parkovi Crne Gore oštro osuđuju svaki oblik nezakonitih radnji i nepoštovanja zakona kojima se ugrožavaju i narušavaju vrijednosti zaštićenih prirodnih područja i sve slučajeve nezakonitih radnji procesuiraju ka nadležnim državnim organima”, piše u saopštenju NPCG.

I pored ovakvog stava NPCG, naučnici i nevladine organizacije godinama upozoravaju da je krivolov na Skadarskom jezeru dostigao alarmantne razmjere, a spekuliše se da su u te radnje umiješani i lovočuvari i drugi zaposleni u NPCG.

Iz NPCG su se, nasuprot tome, branili da njihova Služba zaštite nije adekvatno opremljena, odnosno da nemaju adekvatna plovila, ali ni dovoljan broj ljudi da čuva najveće jezero na Balkanu.