Povećan minimalac, pregovori o dažbinama

Vlada sa socijalnim partnerima do jeseni treba da dogovori smanjenje poreskih opterećenja na zarade

17429 pregleda26 komentar(a)
Foto: shutterstock

Skupština je juče usvojila izmjene Zakona o radu, koje predviđaju povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura od 1. oktobra ove godine.

Primjena je prethodno bila planirana za 1. jul, ali je odložena kako bi se u međuvremenu postigao dogovor socijalnih partnera o smanjenju dažbina na zarade što je tražila Unija poslodavaca kao uslov da podrži povećanje minimalne zarade. Formirana je i posebna radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem. Jedna od varijanti je da se uvede neoporezivi dio zarada, koji postoji u većini zemalja regiona i EU.

Odlaganje je traženo i zbog toga što Vlada očekuje da će imati bolju turističku sezonu i puniji budžet tokom ljeta zbog čega bi mogla smanjiti dažbine na zarade uz istovremenu uspješniju borbu protiv sive ekonomije.

Skupštinska većina odbila je da podrži predloge SD-a i SDP-a da se iznos minimalne zarade utvrdi na polovinu prosječne što bi sada iznosilo oko 260 eura.

Skupština je usvojila i izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje predviđaju uvođenje dječjeg dodatka od 30 eura za svu djecu do navršene šeste godine, kao i povećanje iznosa za ostale kategorije. Primjena tog zakona počeće takođe od 1. oktobra, jer Vlada očekuju puniju kasu nakon ljeta. Usvojen je i predlog prema kojem će biti besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola, povećani su i iznosi staračkih naknada.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da se radi o velikoj pobjedi za sve u Crnoj Gori i da njihova borba za dječje dodatke traje još od 2015.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je obezbjeđenje dječjeg dodatka i besplatnih udžbenika “korak ka ulaganju u najvažnije - djecu” i da bivša vlast ovakvim predlozima nije dozvoljavala ni da dođu do dnevnog reda.