Revizija za spomenik prirode u Tološima: Nova studija za pećinu Magara

Rješenjem o zaštiti objekata prirode Crne Gore, pećini Magara 1968. godine dodijeljen je formalni status zaštite, u kategoriji spomenik prirode.

242 pregleda1 komentar(a)
Pećina Magara Tološi, Foto: PD Prekornica
27.11.2017. 17:09h

Glavni grad planira da u narednom periodu izradi Studiju revizije spomenika prirode pećina Magara u Tološima.

Osnovni cilj je izrada Studije, zasnovana na prikupljanju i obradi novih podataka, kao i evaluaciji postojećih informacija o pećini.

„Na bazi dobijenih rezultata, evaluacija i analiza, ocijeniće se stanje pećine, opravdanost statusa zaštite, eventualno predložiti prestanak zaštite ili promjena kategorije, odnosno definisati mjere očuvanja i unapređenja njenih karakteristika“, najavljeno je iz Glavnog grada.

Pećina Magara se nalazi u naselju Tološi, na nadmorskoj visini od oko 60 metara i spada u suve pećine.

Rješenjem o zaštiti objekata prirode Crne Gore, pećini Magara 1968. godine dodijeljen je formalni status zaštite, u kategoriji spomenik prirode.

„Prva istraživanja pećine Magara odnose se na 1965. godinu i rezultirala su opisom pojedinih specifičnih karakteristika, koje se, između ostalog, odnose na podatak da temperatura u pećini ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa u bilo koje doba godine, a da u pojedinim 'dvoranama' dostiže i 28 stepeni, što predstavlja kuriozitet koji nije zabilježen ni u jednoj do tada otkrivenoj pećini na svijetu“, navode iz Glavnog grada.

Prema postojećim podacima, ulaz u pećinu širok je tri, a visok 2,6 metara.

Završna „dvorana“ je najprostraniji dio pećine, čija dužina iznosi oko 40 metara, širina od pet do 15, a visina oko sedam metara.

U udubljenju pored lijevog zida završne dvorane javlja se povremeno jezero koje obrazuju prokapne vode.