"Sankcije nisu antiruske, odnose graditi pažljivo"

"Hajde da gledamo šta je naš interes i šta su naše stvarne želje”, kazao je Radulović

3371 pregleda8 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović rekao je da sankcije Rusiji više pogađaju osjećanja građana Crne Gore, nego što stvarno štete Rusiji.

“Ako je naš cilj EU , a skoro 80 odsto građana misli da jeste, ovo nisu antiruske sankcije, nego hajde da gledamo šta je naš interes i šta su naše stvarne želje”, kazao je Radulović odgovarajući na pitanje Dejana Đurovića (DF) .

Poslanik DF-a je pitao zašto je Crna Gora produžila sankcije Rusiji, koje, kako je kazao, nisu u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

“Treba naći balans i voditi računa o interesima Crne Gore”, kazao je Đurović.

Ministar je u pisanom odgovoru dostavljenom poslaniku DF-a naveo da odnose sa Ruskom Federacijom treba graditi pažljivo, unapređivati ekonomske i političke odnose, ali ostajući dosljedni svojoj vanjsko-političkoj orijentaciji i viziji članstva u EU, kao i Sporazumu tri lidera koji garantuje da nema promjene vanjsko-političkog kursa.

Radulović je odgovorio da Savjet EU donosi odluke o uvođenju restriktivnih mjera u odnosu na države, fizička i pravna lica i grupe, odnosno nedržavne aktere, sa kojima Crna Gora kao zemlja kandidat ima obavezu da se usaglašava.

“EU uvodi sankcije odnosno restriktivne mjere, poštujući međunarodno pravo i pravnu tekovinu EU ili upravo implementirajući obavezujuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koje se donose shodno Povelji UN. Svakako, EU donosi mjere poštujući principe UN, podržava rad UN i ispunjava obaveze koje proizilaze iz Povelje”, naveo je u pisanom odgovoru poslaniku DF-a Radulović.

On je kazao poslaniku DF-a u Skupštini da što se tiče njegove podrške, u bilo kom trenutku može da pokrene interpelaciju protiv njega.