EMA odobrila upotrebu Fajzerove vakcine za djecu od 12 do 15 godina

Prije nešto više od dvije sedmice upotrebu Fajzerove vakcine za isti uzrast djece odobrila je i Američka agencija za hranu i ljekove

2326 pregleda3 komentar(a)
Foto: Reuters

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je upotrebu vakcine Fajzer/Biontek protiv Kovida-19 za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

Odluka je donijeta danas, a očekuje se da će je danas popodne odobriti i Evropska komisija, prenosi Indeks.

Evropska komisija potpisala je tri ugovora s Fajzerom, pri čemu je po posljednjem dogovorila isporuku 1.8 milijardi doza vakcine u 2023. godini.

Prije nešto više od dvije sedmice upotrebu Fajzerove vakcine za isti uzrast djece odobrila je i Američka agencija za hranu i ljekove (FDA).

Što se tiče Modernine vakcine koja, baš kao i Fajzerova, koristi naprednu mRNA tehnologiju, prema istraživanjima te kompanije ona je sigurna i učinkovita. Moderna će odobrenje za vakcinaciju djece zatražiti u junu.

"Naučna, a ne politička odluka"

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je ranije ove nedjelja da je vakcinacija djece "naučna, a ne politička odluka".

"Trebaju nam naučne informacije o tome koga i kako vakcinisati, i kojim redoslijedom. To nije politička odluka, nego naučna odluka utemeljena na dokazima", rekla je Fon der Lajen.

Očekuje se da će vakcinacija djece pomoći postizanju kolektivnog imuniteta.