Demokratski front ruši Vladu preko Beograda

Predsjednika Vlade žestoko kritikovali i Demokratski front i opozicija, jedni ga optužuju za izdaju srpstva i crkve, drugi za izdaju države. Mitropolit crnogorsko-primorski još nije izabran. Državni zvaničnici i pravnici saglasni - Temeljni ugovor treba potpisati u Crnoj Gori

71287 pregleda350 komentar(a)
Krivokapić na prijemu u vili “Gorica” povodom Dana nezavisnosti, Foto: Boris Pejović

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da Demokratski front i jedan od njegovih lidera Andrija Mandić koriste pitanje temeljnog ugovora za rušenje Vlade.

On je sinoć poručio da će Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom potpisati u Crnoj Gori i da on nije temelj niti uslov zaštite crkvene imovine, jer je to riješeno Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Krivokapić je optužio Mandića da je direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije Vlade.

U obraćanju je objasnio da je prihvatio premijerski put “zbog blagoslova mitropolita Amfilohija” i da je kao mandatar obećao da će prvi zadatak Vlade biti predlaganje drugačijeg Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Imovina Srpske pravoslavne crkve, ali i svetinje ostalih vjerskih zajednica, time su konačno zaštićene od svih koji su željeli da oduzimanjem svetinja za sebe ugrabe groševe po kojima će ih buduće generacije poznavati”, dodao je Krivokapić.

Naveo je da će Ugovor zaključiti jer je to civilizacijski čin koji je realizovan sa svim drugim vjerskim zajednicama.

“Zaključivanje ovog Ugovora je potreba našeg mitropolita Amfilohija, čiji blagoslov nad svim našim dušama osjećam kao najveći dug da se borim za ono što je on nesalomivo, nepokorno branio, neposlušnost prema političkim i svim drugim ucjenama, prema nametanju igre koja vuče konce van Crne Gore i van Srpske pravoslavne crkve. Da sačuvam njegovu sjenu uradiću sve, ali ne pristajem i neću pristati da bilo ko potire blagoslov mitropolita i obračunava se sa njegovom jasno izraženom voljom”, navodi Krivokapić.

Kazao je da je otišao kod patrijarha Porfirija ne sluteći da ulazi u političku igru započetu van SPC da razgovara o Ugovoru i naveo da vjeruje da ni Porfirije ni Joankije o tome nisu znali ništa.

Objasnio je da je 30. oktobar bio predlog, a ne isključivi termin i da je predložio patrijarhu da sam odredi datum i prije tog, navodeći da se Ugovor ne može potpisati prije sjednice Vlade, na kojoj bi tekst bio usvojen i gdje bi se izjašnjavali članovi Vlade.

Krivokapić kaže da je izrazio želju da Joanikije bude mitropolit iako to nije pragmatično, a da je u brojnim medijima prikazan kao izdajnik “za jedne svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog, jer to je mjera takve igre, da jedino nije izdajnik onaj koji slijepo prati upute i politiku čiji eksponent je Demokratski front.”

Joanikijefoto: Luka Zeković

“U pozadini toga, a to narodu Crne Gore sada otvoreno govorim, jednu od glavnih uloga igra upravo lider Demokratskog fronta, gospodin Andrija Mandić, koji je direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita odgodi do rekonstrukcije Vlade. Nije Zdravko Krivokapić, a to narod Crne Gore mora jasno znati, sinoć patrijarhu rekao bilo šta što bi ugrozilo interese Crne Gore, niti interese vjernika Srpske pravoslavne crkve, ali je Zdravko Krivokapić očigledno ugrozio interese Demokratskog fronta. Nisam pristao na takve ucjene, jer Vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok sam premijer, niko neće ucjenjivati, pa ni dio parlamentarne većine, kojoj potpisivanje ovog Ugovora, sada je jasno kao dan, služi kao izgovor za rušenje Vlade.

Biću potpuno direktan: gospodo lideri Demokratskog fronta i svi koji se krijete ispred ili iza njih, nemojte mene učiti o mojoj vjeri i o mojoj crkvi. Vaš odnos prema crkvi, mitropolitu Amfilohiju, a time i narodu Crne Gore, iskazali ste na sastanku pod Ostrogom neposredno nakon parlamentarnih izbora”, aludirajući na bliskost DF-a i vlasti u Srbiji.

Temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve treba potpisati u Crnoj Gori, saglasni su najviši državni zvaničnici, ali i pravnici.

Profesor prava u penziji i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Nebojša Vučinić, kazao je „Vijestima“ da bi bi temeljni ugovor trebalo potpisati u Crnoj Gori, a ne u Beogradu.

Vučinićfoto: Luka Zeković

„On, ipak, tretira pitanje eparhija SPC koje se nalaze na prostoru Crne Gore. Ali, očigledno je da je intencija vrhova SPC i ekstremnijeg, desnijeg krila u sastavu Sinoda SPC, da ugovor bude potpisan u Beogradu. Vjerovatno da bi se znalo ko je gazda - i nad Crnom Gorom i nad njenim građanima“, navodi Vučinić.

Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć smatra da zvuči neprilično da premijer treba da ide u noćnim satima da potpiše Ugovor.

„To ipak treba da se desi u Crnoj Gori i da bude svečan čin, kao što je to bilo kada je potpisan Ugovor u Vatikanu sa Svetom stolicom”, rekao je Šoć za Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je „Vijestima“ kazao da su svi dosadašnji javni istupi i državnih i crkvenih vlasti išli u pravcu da će se temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori, nakon što se tekst ugovora usaglasi.

Bečić i Krivokapićfoto: Boris Pejović

„To je logičan, prirodan i racionalan pristup. Zašto je došlo do nekih novih momenata u odnosu na te najave i planove - i to baš u ovim danima - nije na meni da sudim, jer bi moglo biti shvaćeno kao miješanje u pitanja van mojih ustavnih nadležnosti. Na građanima i javnosti je da izvode zaključke“, objasnio je Bečić.

”Iznenada aktuelizovano“

Pitanje potpisivanja temeljnog ugovora je na mala vrata aktuelizovano preksinoć, najavom srbijanske novinske agencije Tanjug da premijer Krivokapić dolazi u Beograd na potpisivanje temeljnog ugovora sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Krivokapić se jeste ubrzo nakon toga pojavio u Beogradu, ali je tamo svojim domaćinima uručio dvije poruke – da „vjerni narod“ želi episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija na mjestu mitropolita MCP i da bi temeljni ugovor trebalo potpisati 30. oktobra, odnosno na datum kada je preminuo dugogodišnji poglavar SPC u Crnoj Gori – Amfilohije.

Prije odlaska, Krivokapić je imao komunikaciju sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i Bečićem, što su obojica danas potvrdila.

Abazović je poručio da ne treba žuriti sa potpisivanjem ugovora i da treba štititi interese Crne Gore, ali i da nije upitna želja da se taj ugovor potpiše.

„Nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali prije toga moramo da vidimo dokument, da ga analiziramo, kako bi bio u skladu sa svim standardima. Da bismo imali kvalitet, to ne možemo da uradimo na neki brzinski način. Ne mislim da treba na prepad potpisivati temeljne ugovore. Drugo, da budem vrlo jasan - interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni. Crnu Goru niko neće ponižavati“, poručio je Abazović za TV Vijesti.

Bečić je „Vijestima“ rekao da je razgovarao s premijerom o „ovom iznenada aktuelizovanom pitanju“.

„Stav koji sam saopštio gospodinu Krivokapiću istovjetan je stavu koji sam više puta saopštavao javnosti. Proces usaglašavanja i potpisivanja temeljnog ugovora između države i Crkve je u nadležnosti Vlade, kako je bilo i u svim prethodnim slučajevima potpisivanja istog sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Samim tim, nijesam upoznat ni sa jednom radnom verzijom temeljnog ugovora, i tim prije ističem da sve ono što predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i članovi Vlade - odnosno Vlada - usaglase sa Crkvom, je nešto što je za mene prihvatljivo“, naglašava Bečić.

On kaže da činjenica da istovremeno za Krivokapića jedan spektar političkih subjekata tvrdi da je protiv Crkve, a drugi da je crkveno lice, dovoljno govori o svrsi napada na njega i Vladu. Bečić poručuje da dostojanstvo, interes i čast države i Crkve u potpunosti moraju biti zaštićeni.

Delegacija zadovoljna, Patrijaršija i Joanikije ljuti

Vladina delegacija, u kojoj su bili i ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, je prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ bila zadovoljna sastankom u Patrijaršijskom dvoru, iako su, prema istim saznanjima, vršeni pritisci na Krivokapića da iste večeri potpiše Ugovor.

Nakon što se Vladin avion vratio u Podgoricu, uslijedilo je oštro saopštenje Patrijaršije.

U saopštenju se navodi da je jedini razlog dolaska Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, ali da je on iznio nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

Iz Patrijaršije su kazali i da je juče ranije između Vlade i SPC u potpunosti usaglašen tekst temeljnog ugovora i da su predstavnici Vlade poslijepodne potvrdili da će doći u Beograd da bi Krivokapić i Porfirije potpisali ugovor.

Istakli su i da je „patrijarh te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.”

“Njegova svetost patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinutost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije. Srpska pravoslavna crkva i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja”, zaključuje se u saopštenju.

Uloga episkopa bačkog

Portparol SPC je episkop bački Irinej, koji je u Crnoj Gori prije svega poznat zbog dugogodišnjeg mimoilaženja sa Amfilohijem, a grupa oko pokojnog mitropolita MCP se čak i ograđivala od zvaničnih saopštenja koje je Irinej pisao u ime Sinoda SPC.

Izvor „Vijesti“ tvrdi da je upravo episkop bački Irinej u toku jučerašnjeg dana indirektno vršio pritisak na Joanikija bacajući sumnju, koja je prethodno često iz tih krugova pripisivana Amfilohiju, da planira neku vrstu crkvene autonomije u Crnoj Gori i to sve u dogovoru sa Krivokapićem.

Više srbijanskih medija je objavilo da je Irinej bio glavni oponent imenovanju Joanikija za mitropolita, iako je njegovo duhovno čedo patrijarh Porfirije to obećao mnogim vladikama uoči Sabora.

Iako je po svim najavama Sabor trebalo da juče riješi „kadrovska pitanja“ za dvije mitropolije i valjevsku eparhiju, ni to ipak nije razriješeno i Sabor nastavlja danas sa radom, a nije isključeno da će produžiti i u ponedjeljak.

Neimenovani sagovornik Nova.rs portala je konstatovao da ishod današnjeg zasjedanja Sabora u stvari pokazuje ko upravlja SPC i da bi izbor Joanikija pokazao da je Porfirije odolio pritiscima i ucjenama, a da bi odlaganje značilo da je episkop bački zapravo patrijarh iz sjenke.

Joanikije se, u međuvremenu, oglasio preko portala IN4S.

“Ja sam od premijera Crne Gore zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što je svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade“, navodi se u izjavi koju je objavio i sajt eparhije budimljansko-nikšićke gdje je episkop, ali ne i sajt Mitropolije gdje je administrator.

To zasigurno znači novu eru u odnosima između Krivokapića i Joanikija, koji je indirektno podržao premijera i Bečića na lokalnim izborima, izazivajući otvoren bijes Demokratskog fronta koji je tada prvi put otvoreno kritikovao episkopa u saopštenjima za javnost.

Na izbor Krivokapića za mandatara za sastav Vlade uticala je crkva u Crnoj Gori. On se pojavio kao politička ličnost sa pozicije čelnika NVO “Ne damo Crnu Goru”. Krivokapić je prekjuče rekao u parlamentu da je sastav Vlade izabrao samo on.

Svi ljuti, razlozi različiti

Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć, kazao je da je veoma iznenađen “tajanstvenim odlaskom” premijera Zdravka Krivokapića u Beograd, čime je, smatra, načinio višestruku štetu.

“S pravom će se to doživjeti kao jedno miješanje u unutrašnje stvari crkve. Bojim se da je tim potezom premijer Krivokapić nanio štetu Crnoj Gori, odnosno Vladi koju predstavlja i sebi kao premijeru, ali i episkopu Joanikiju”, rekao je Šoć za RSE.

On se pita ko je ovlastio premijera Krivokapića da u ime “vjernog naroda” Crne Gore prenosi poruku patrijarhu SPC Porfiriju.

“Premijer je na čelu jednog državnog organa, Vlade Crne Gore. On oličava državu i sve građane Crne Gore. Ne znam odakle njemu potreba i ovlašćenje da govori u ime vjernog naroda Crne Gore. To bi trebalo da pripada sveštenstvu. Mislim da je on učinio lošu uslugu samom episkopu Joanikiju jer će otvoriti prostora svima onima koji ne gledaju blagonaklono na njegov izbor za mitropolita crnogorskog da pomisle da on stoji iza toga dolaska. Što, duboko vjerujem, nije tačno”, kaže Šoć.

On smatra i da nije bilo razloga da se ugovor odlaže i vezuje za neki datum.

Krivokapić je juče ujutru saopštio da je ostalo da se usaglasi datum potpisivanja temeljnog ugovora.

Poslanik i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, ocijenio je juče da se Krivokapić veoma loše ponio prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do premijerskog položaja.

„Protiv potpisivanja temeljnog ugovora nijedne javne riječi nije izgovorio niko iz parlamentarne većine, ni iz Bečićeve, ni iz Abazovićeve stranke. Pa ko je onda bio protiv? Izgleda jedino Krivokapić. Možda je njemu od strane Bečića i Abazovića jedno govoreno tajno, u četiri oka, da niko ne čuje, a drugo javno“, istakao je Mandić, dodavši da je Krivokapić „u svojoj konfuziji okrenuo leđa svojim duhovnim učiteljima, dobročiniteljima, na čelu s blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem“.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je da je nepotpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom od strane premijera Zdravka Krivokapića “skandal neviđenih razmjera”.

Knežević je u razgovoru za televiziju B92 rekao i da to znači da Krivokapić nema namjeru da potpiše taj dokument.

“Radi se o prvorazrednom skandalu za koji Krivokapić nema podršku Demokratskog fronta, nema podršku ni Crkve, a ni podršku glasača koji su nam dali glas kako bismo riješili odnose sa SPC. Baš kad mislite da Krivokapić ne može da napravi novi skandal, desi se skandal neviđenih razmjera. Što samo potvrđuje da on ne može da obavlja ovu funkciju”, rekao je Knežević.

Demokrate su saopštile da je za njih prihvatljivo sve što Vlada usaglasi sa predstavnicima Crkve. Oni su, podsjećajući da je bilo najavljeno da će temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, poručili da je na javnosti da sudi o „novim momentima“.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) pozvali su Krivokapića da javnosti predoči sve detalje „skandaloznih dešavanja koja su se odigrala u Beogradu“.

„Ukoliko Krivokapić nema snage ili hrabrosti da u najkraćem roku javnosti prezentuje sadržaj ugovora i objasni sve okolnosti i detalje događaja, časnije je da podnese ostavku i prestane da bruka sebe, a posredno i državu čiji je premijer“, istakli su iz DPS-a.

Portparol Socijaldemokrata (SD), Nikola Zirojević, saopštio je da niko kao Krivokapić nije obrukao građansku Crnu Goru.

„Ne pamti Crna Gora, kroz istoriju, ovoliko bruke koliko je ovaj čovjek, za vrijeme svoga mandata, donio, a ne pamti ni toliko ćutnje i trpljenja koliko su oni sa građanskim predznakom, a koji ga u parlamentu podržavaju, demonstrirali i planiraju da demonstriraju“, naveo je Zirojević.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP), Ivan Vujović, kazao je da je iznenadni let premijera za Beograd samo je još jedna ilustracija „tužne, inferiorne i nedostojanstvene pozicije u kojoj se Crna Gora našla nakon izbora 30. avgusta“.

On je saopštio da ništa ne može biti čudno ako znamo da je samo formiranje Vlade „plod sinhronog djelovanja vlasti u Beogradu i SPC, a da je konačnu riječ o njoj kao i ključna kadrovska rješenja dala SPC“.

Za Liberalnu partiju (LP) Krivokapićev nenajavljeni odlazak u Beograd je „samovoljni i još jedan sramotni čin u političkoj karijeri ove vlasti, čiji se kraj nazire“.

„Postavlja se pitanje da li je Crna Gora još uvijek suštinski samostalna država koja sama donosi svoje odluke ili njih kreiraju strani centri moći, ovoga puta vrh države Srbije i crkve u Srbiji“, naveli su iz LP-a.