Iluzija slobode poput zavodljive slike

“Skriveno mjesto”, izložba Bojana Radojčića otvorena do 15. jula u galeriji Art

1347 pregleda0 komentar(a)
Foto: Muzeji i galerije Podgorice

Izložba Bojana Radojčića “Skriveno mjesto” otvorena je preksinoć u galeriji Art.

Izložba se sastoji od monumentalnog crteža ugljenom na podlozi od stranica knjiga i video-zvučne instalacije koja preko ekrana i mikrofona u realnom vremenu strimuje dešavanja iz same galerije.

“Bojan Radojčić, izvanredan crtač i angažovani umjetnik u svojim radovima se bavi fenomenima nasilja, traume, patnje, genetičkog inžinjeringa, ideologije, totalitarnih režima. Izložbom ‘Skriveno mjesto’ postavlja univerzalna pitanja o ustrojstvu savremenog svijeta koji počiva na moralno devijantnim načelima, nevidljivom, a sveprisutnom nadziranju i kontroli društva iz centara moći, gubljenju privatnosti i suvereniteta ličnosti, umjetnik angažovano problematizuje i dovodi usumnju postojanje eskapističkog, skrivenog mjesta na kome je čovjek slobodan”, kazala je na otvaranju izložbe Ljiljana Karadžić, kustoskinja izložbe.

“Iluzija slobode, poput lijepe, zavodljive slike, ili privida arkadijskog prizora, postaje očigledna. Panoptikon, kao snažna metafora sistema nadzora, kontrole, ugrađuje se u svijest pojedinca i mijenja njegovo ponašanje. Poroznost i krhkost skrovitog mjesta, pa čak i u prirodi, ili ličnom prostoru, sofisticirano je naglašena, kako u maestralnom, monumentalnom crtežu, tako i u instalaciji, prisustvom kamera, mikrofona, koje bilježe svaki pokret, svaki zvuk, i trajno ih pohranjuju u digitalnim arhivima. Nenametnuta participativnost posjetilaca dok posmatraju rad, stvara mješavinu nelagode i uzbuđenja neočekivane identifikacije sebe na monitoru koji emituje snimak sa galerijskog video-nadzora u realnom vremenu.”, dodala je Karadžić.

Izložba se može pogledati do 15. jula, a biće upriličeno i javno vođenje kroz izložbu.