Astronautima na Mjesecu dostupni Netfliks i Votsap

Očekuje se da će do 2028. godine internet sateliti kružiti oko Mjeseca

3466 pregleda8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U budućim misijama na Mjesec, astronauti će biti u mogućnosti da koriste Votsap i Nefliks, zahvaljujući zalaganjima britanske kompanije „Inmarsat“.

Očekuje se da će do 2028. godine internet sateliti kružiti oko Mjeseca.

Satelite za tu namjenu razvila je jedna od nekoliko britanskih firmi koje je Evropska svemirska agencija zadužila za razvoj sistema telekomunikacija i GPS navigacionog sistema na površini Mjeseca.

„Već zamišljamo kako će se koristiti i Netfliks sadržaji ali i Votsap na Mjesecu. Mjesec je skladište 4,5 milijardi godina istorije Sunčevog sistema, ali tek smo počeli da otkrivamo njegove tajne", rekao je Nik Šejv, potpredsjednik strateških programa u „Inmarsatu".

Za narednu deceniju planiran je niz misija u svemir, i na Mjesec, među kojima su i one komercijalnih kompanija.

Dejvid Parker, direktor istraživačkog sektora u evropskoj svemirskoj agenciji, opisao je buduće izlete na Mjesec kao sistematsko istraživanje „našeg osmog kontinenta“.

„Inmarsat“ radi na projektu koji vodi italijanska kompanija za svemirske sisteme „Telespazio“, sa "MDA Space and Robotics" iz Harvel naučnog kampusa u Oksfordshiru.

Paralelni projekat vodi "Surrey Satellite Technology" zajedno sa „Erbasom“ u Portsmautu, stanicom "Goonhilly" u Kornvalu i satelitskom firmom GMB-NSL sa sjedištem u Notingemu.