Stanković odlazi 10. juna

“Vijestima” rečeno da će na vanrednoj sjednici Tužilačkog savjeta biti izabran novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca

53472 pregleda75 komentar(a)
Odlazi nakon skoro sedam godina: Stanković, Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon šest godina i osam mjeseci na čelu tužilačke organizacije, primakao se i kraj ere Ivice Stankovića - na vanrednoj sjednici Tužilačkog savjeta 10. juna biće donijeta odluka o prestanku njegove v. d. funkcije jer je po sili zakona već stekao pravo za odlazak u starosnu penziju.

Plan je da tog dana aktuelni sastav Tužilačkog savjeta izabere i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, a prema važećem Zakonu o tužilaštvu (član 48), piše da TS većinom glasova bira v. d. VDT-a iz reda tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva.

To će značiti da će Tužilački savjet birati sa spiska od osam tužilaca Vrhovnog državnog tužilaštva, a novi vršilac dužnosti mogli bi da budu tužioci - Stankovićev zamjenik Dražen Burić, Sonja Bošković, Stojanka Radović, Đurđina Nina Ivanović, Radmila Ćuković i Jelena Đaletić.

Na spisku će se najvjerovatnije naći i imena nedavno izabranih tužilaca u VDT - Lidije Vukčević i Veljka Rutovića, iako formalno nikada nijesu ni stigli iz Specijalnog državnog tužilaštva u kojem su ostali na ispomoć zbog velikog broja predmeta...

Tužilački savjet je u odgovoru "Vijestima" naveo da su 25.05.2021. godine, kada je nastupio razlog za prestanak tužilačke funkcije Ivici Stankoviću zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, obaviješteni o tome. "U skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu odluku o prestanku funkcije rukovodioca državnog tužilaštva Tužilački savjet donosi, najkasnije u roku od 30 dana, od dana prijema obavještenja. Vanredna sjednica Tužilačkog savjeta sa dnevnim redom – donošenje odluke o prestanku funkcije v.d. vrhovnog državnog tužioca - državnog tužioca Ivice Stankovića, zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju i određivanje v.d. vrhovnog državnog tužioca zakazana je za 10. jun 2021.godine", piše u odgovoru TS-a.

Članom 105 Zakona o državnom tužilaštvu, TS je dužan da najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema obavještenja, mora da konstatuje prestanak funkcije.

Mandat pa v.d.

Dugogodišnji sudija - Stanković, na čelo Vrhovnog državnog tužilaštva izabran je 7. oktobra 2014. godine i to u drugom krugu sa 3/5 glasova poslanika tadašnjeg skupštinskog saziva. Tada je v. d. stanje tužilaštva, koje je nakon isteka mandata Ranki Čarapić 2013. godine, trajalo 18 mjeseci prekinuto glasovima 49 poslanika DPS-a i Socijalističke narodne partije koja je zbog te podrške dobila kasnije mjesto u Sudskom savjetu.

Za vrijeme njegovog mandata usvojen je novi Zakon o državnom tužilaštvu, a nakon devet mjeseci počelo je sa radom Specijalno državno tužilaštvo, na čijem se čelu od jula 2015. godine nalazi Milivoje Katnić.

Dok je u punom mandatu rukovodio tužilaštvom, na adresu VDT-a stigle su brojne optužbe opozicije, ali i NVO sektora da nemaju predmete za ratne zločine, da je tužilačka organizacija krojena po političkom diktatu i da tužioci nerado vode predmete visoke korupcije i potencijalnih zloupotreba od strane političkih i drugih moćnika...

“Niko ne može reći da je tužilaštvo danas i 2014. godine ista institucija. Napravili smo više važnih iskoraka u svim segmentima rada. Vrhovno državno tužilaštvo je uradilo sve što je moguće oko izbora novog VDT-a, ali od svega je važnije da v. d stanje ne utiče na rad i državno tužilaštvo je pokazalo efikasnost”, kazao je Stanković početkom ove godine.

Ko uzima pare

Posljednje dane ljeta 2019. godine obilježila je afera o navodnoj korupciji u vrhu Vrhovnog državnog tužilaštva kada je biznismen Duško Knežević objavio audio-snimak na kome se čulo kako sekretar VDT-a Nenad Vujošević, tvrdi da je od biznismena uzimao novac i davao ga Stankoviću.

Sporni snimak objavljen je pred kraj mandata Stankovića, ali mu je Tužilački savjet uprkos tome, dao uslovnu podršku i dopustio da u v. d. mandatu nastavi da rukovodi tužilačkom organizacijom.

Stankovićfoto: Boris Pejović

Na sjednici TS-a, 8. oktobra 2019. godine, Stanković je izabran sa šest glasova, od ukupno 11 - četvoro članova nije glasalo za njega, dok je šest podiglo ruku. Stanković, kao predsjednik TS-a, tada je bio uzdržan. Na više nego zanimljivoj sjednici Tužilačkog savjeta protiv izbora Stankovića za v. d VDT-a bili su Aneta Spaić, Ranka Čarapić, Milan Filipović i Nataša Radonjić. Stankovića su tada podržali aktuelni tužioci, a ključna prevaga bila je glas profesora Pravnog fakulteta Velimira Rakočevića.

“Dao sam rok od tri mjeseca da bi se istraga oko afere sa Vujoševićem sveobuhvatno i efikasno okončala i da bi se sve sumnje izbjegle o eventulanoj involviranosti bilo kog od tužilaca. Ako se ove stvari ne dovedu do kraja, ja ću lično za tri mjeseca tražiti razrješenje VDT-a”, kazao je rada Rakočević.

SDT je tri mjeseca kasnije odbacilo optužbe za Stankovića, nakon čega je od TS-a dobio novu, ali ovoga puta punu podršku, da do izbora novog VDT-a bude na čelu tužilaštva.

Tokom 2020. godine parlament je u dva navrata birao između dvije kandidatkinje za novog VDT-a, ali ni Lidija Vukčević ni Danijela Marković nisu dobile skupštinsku podršku da preuzmu tužilaštvo.

TS je raspisao novi oglas, a 9. aprila ove godine izabrali su i novog kandidata za VDT-a - advokata Aleksandra Kovačevića, ali kako je usvojen novi Zakon o tužilaštvu taj konkurs će, kako je najavljeno, biti poništen tako da u parlamentu neće ni biti organizovano glasanje...

Novi zakon, nova imena

Parlamentarna većina prošle sedmice ponovo je usvojila novi Zakon o tužilaštvu kojim se insistira da Tužilački savjet mora biti u potpunosti promijenjen, ali da bi se to pravno uobličilo, promjene će morati da sačekaju jesen.

Novim zakonom predviđeno je da u TS-u bude više uglednih pravnika, nego tužilaca, te da jednog od njih predlažu nevladine organizacije.

Nijedan član TS-a ne smije biti srodnik ili supružnik nekoga iz izvršne ili zakonodavne vlasti, predsjednika države, član ili funkcioner partije u posljednjih pet godina, ali ni bivši tužilac u posljednjih osam godina.

Novina je i da vršilac dužnosti VDT-a može biti i neko van tužilačke organizacije, a da na toj funkciji može biti najduže godinu.

U propisu piše da kandidati za tužioce u TS-u moraju biti predloženi u roku od mjesec od stupanja zakona na snagu, a da zatim četiri tužioca u Savjetu moraju biti izabrani u roku od 15 dana. Njih bira Konferencija državnih tužilaca.

Ugledni pravnici se, prema zakonu, predlažu u roku od mjesec dana od objavljivanja poziva, koji se daje u roku od osam dana od stupanja zakona na snagu.

Tužilački savjet na prvoj sjednici bira vršioca dužnosti VDT, a disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika u roku od 15 dana od tada.

Novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca biće na funkciji bar do septembra, dok se ne izaberu novi članovi Tužilačkog savjeta, u skladu sa nedavno usvojenim izmjenama Zakona o tužilaštvu”...