Riješiti problem niskog stepena međusobne liberalizacije u trgovini

Utvrđeno da je završno stanje depozita budžeta na kraju 2019. iznosilo 545,14 miliona eura, neizmirenih obaveza 20,55 miliona, a nedospjelih obaveza 101,68 miliona eura

5649 pregleda1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju protokola jedan Sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Turske i protokola tri o trgovini uslugama, koji bi trebalo da riješi problem niskog stepena međusobne liberalizacije u trgovini poljoprivrednim proizvodima.

Predloženi zakon bi, kako je saopšteno iz Vlade, trebalo da riješi i nepostojanje povlastica u trgovini uslugama.

„U diskusiji je istaknuto da će liberalizacija dodatno uticati na dolazak u Crnu Goru stranih investitora u poljoprivrednom i uslužnom sektoru“, rekli su iz Vlade.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju dodatnog protokola šest o trgovini uslugama Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Predloženi zakon ima za cilj da razvija i širi saradnju u pravcu postizanja postepene liberalizacije i međusobnog otvaranja tržišta usluga, u kontekstu evropskih integracija, uzimajući u obzir relevantne odredbe Opšteg sporazuma o trgovini uslugama (GATS) Svjetske trgovinske organizacije.

„Primjena propisa će omogućiti plasman crnogorskih usluga na tržištu CEFTA strana putem prekograničnog pružanja usluga, komercijalnim prisustvom ili privremenim ulaskom i boravkom fizičkih lica u poslovne svrhe“, objasnili su iz Vlade.

Vlada je donijela i uredbu o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti. Uredbom se definišu bliži kriterijumi i metodologija neophodni za utvrđivanje poreza na nepokretnost od organa lokalne samouprave.

Vlada je utvrdila predlog amandmana na predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama i donijela odluku o izmjenama Statuta avio-kompanije ToMontenegro.

Na sjednici je usvojena informacija o početnim stanjima depozita i neizmirenih obaveza budžeta na 1. januar prošle godine. Utvrđeno je da završno stanje depozita budžeta na kraju 2019. godine iznosilo 545,14 miliona eura, neizmirenih obaveza 20,55 miliona, a nedospjelih obaveza 101,68 miliona eura.

„Saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, navedena završna stanja biće evidentirana kao početna stanja depozita, neizmirenih i nedospjelih obaveza i predstavljaće osnovu za pripremu zakona o završnom računu budžeta za ovu godinu“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima ministarstava finansija i poljoprivrede i ruralnog razvoja za prošlu godinu, kao i izvještaj o javnim nabavkama za prošlu godinu.