Nema izbora dok se ide po dubini

Srđan Perić ističe da je premijerovo netaktično ponašanje došlo na političku naplatu

44050 pregleda99 komentar(a)
Vlada ima podršku demokrata i GP URA: Bečić i Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Demokratski front želi Vladu da pretvori u svoj servis, ali ipak zaoštravanje odnosa između tog političkog saveza i premijera Zdravka Krivokapića neće proizvesti vanredne parlamentarne izbore jer je to veliki rizik za trenutnu podjelu kadrova po dubini, ocijenili su sagovornici „Vijesti“.

Iako su nezadovoljni radom Vlade i premijera, iz DF-a ni juče nijesu saopštili zašto neće da pokrenu provjeru njenog povjerenja u parlamentu. Kažu da to treba da učini premijer, a isto su poručili i iz opozicione Demokratske partije socijalista.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS), Boris Marić, kaže da DF od izbora Vlade ima negativan stav prema njoj. Dio njihove političke taktike je, objašnjava on, izražavanje sumnje u odluke i sposobnost nekih članova Vlade, kao i zakonitost njenih odluka.

Parlamentarna većina mora da se dogovara oko centralne teme - budžeta: Marić foto: SAVO PRELEVIC

„Prioritet negativne kampanje je u kontinuitetu slabljenje pozicije premijera. DF ima jasan politički cilj i smatra da bi Vlada trebalo da bude politički servis parlamentarne većine, a primarno najjačeg kluba“, kazao je Marić „Vijestima“.

Srđan Perić iz organizacije KOD ne očekuje da će kriza na relaciji DF - Krivokapić rezultirati prijevremenim izborima jer je, kako kaže, to veliki rizik za one koji sad raspodjeljuju kadrovska namještenja.

„Da su promjene bile suštinske, sad bismo razgovorali o tome koji koncept razvoja je bolji po zemlju. Ovako su koalicije na vlasti promjenu svele na grabež za plijen. Dakle, nema koncepcijskih razlika o putu Crne Gore, već o tome čija će moć biti veća“, rekao je Perić „Vijestima“.

Koalicije na vlasti promjenu svele na grabež za plijen: Perić foto: Privatna arhiva

Čelnici koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) u utorak veče su saopštili da su „odustajanjem premijera Krivokapića od potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) srušeni osnovni principi koalicije ZBCG“. Oni su partnerima u vlasti, Demokratama i GP URA, ponudili da potpišu „precizan i jasan koalicioni sporazum“ kojim će, kako su naveli, obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti.

Od saopštenja ove koalicije ogradio se lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, poručivši da njegova partija neće učestvovati u destabilizaciji Vlade.

Jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, saopštio je juče da su vanredni izbori jedino rješenje ako ne bude formirana nova Vlada i ne bude izabran novi premijer.

„Premijer Krivokapić više nema povjerenje DF-a. Ako možemo da se dogovorimo u okviru većine koja stoji iza ove Vlade, onda su sve opcije otvorene. Ako ne možemo, a ovo govorim u svoje ime, u političkoj teoriji i praksi postoji samo jedno rješenje - izbori“, poručio je Medojević na konferenciji za novinare u Skupštini, koju su lideri DF-a organizovali zato što se na kontrolnom saslušanju o švercu cigareta pred Odborom za bezbjednost i odbranu nijesu pojavili premijer Krivokapić, ministar finansija Milojko Spajić i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Srđan Perić ocjenjuje da je premijerovo kontinuirano netaktično, neadekvatno i često neprimjereno ponašanje u odnosu na funkciju koju obavlja - došlo na političku naplatu.

„Bez iskustva u ovoj djelatnosti, kad prođe vrijeme moći će pažljivo da analizira kako mu je moć iščilila iz ruku i kako se sad koalicioni partneri na vlasti bore za nju“, kaže Perić.

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata, Aleksa Bečić, kazao je juče da premijer Krivokapić ima punu podršku njegove partije i da ne treba da podnese ostavku.

Upitan kako gleda na poziv ZBCG na potpisivanje novog koalicionog sporazuma, Bečić je odgovorio da je to izlišno komentarisati.

On je novinarima, nakon Konstitutivne sjednice Odbora za obilježavanje jubileja 50 godina Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, rekao da koalicioni sporazum prethodi konstituisanju vlasti, a ona je konstituisana.

Marić ocjenjuje da parlamentarna većina mora da se dogovara oko centralne teme, a to je, prema njegovom mišljenju, sudbina budžeta, koji još nije usvojen, iako je prošlo gotovo pola godine od izbora Vlade.

„Problem neusvajanja budžeta nas, kao građane, direktno pogađa i zabrinjava. Vidi se visok stepen neodgovornosti, jer su javne finansije jedan od ključnih prioriteta svake države“, napominje on.

Perić kaže da se u samo devet mjeseci od izbora, od potencijalne transformacije društva u demokratsku i efikasnu zajednicu, došlo do toga da se može konstatovati da su umjesto suštinskih dobijene personalne promjene.

Političke elite, prema njegovim riječima, ne prosvjetljuju zajednicu, već gledaju da svoje glasače što više drže u rovovima kako bi se zaboravilo da posrijedi imamo konstituisanje nove vladajuće političke klase.

„Ako želite da testirate istinitost ove teze, prozovite novu vladajuću većinu za bilo koje nepoštovanje zakona koje čak možete i dokazati ili kritikuje njihovo neznanje, i vidjećete kroz kakvog ćete ‘toplog zeca’ proći. Često će, kao i prethodna vlast, odgovor svoditi na nacionalni kontekst. Nadajmo se da do nove prilike za suštinski iskorak zajednice, novo rukovodstvo ne podlegne ključnim izazovima, jer onim manjim već jesu: zataškavanjima, kumovsko-rođačkim namještenjima i izbjegavanju odgovora na pitanja. Valja ih podsjetiti da je prethodna vlast upravo zbog toga i izgubila kredibilitet“, poručuje Perić.

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ ostala je usamljena u zahtjevu da se potpiše novi sporazum o funkcionisanju vlasti, s obzirom na to da su iz Demokrata i GP URA poručili da Vlada premijera Krivokapića ima njihovu podršku.

Iz Demokratske Crne Gore je „Vijestima“ juče odgovoreno da nikakav sporazum nijesu dobili, a da saopštenja za javnost ne komentarišu.

„Vlada ima i imaće našu podršku“, poručili su oni.

Iz Građanskog pokreta URA saopšteno je da je državni interes Crne Gore na prvom mjestu, a on je u ovom momentu - izglasavanje budžeta u Skupštini. Nakon toga se, dodaju, može razgovarati o svemu što blokira njeno funkcionisanje i o svim političkim kombinatorikama.

„Ako mislimo o građanima, onda je stvar jasna što se tiče našeg priorietnog poteza u ovom trenutku. Svako ko ne misli tako insistiraće na drugim stvarima, praviti opstrukcije i ne dozvoljavati da država funkcioniše. Neodgovorno je što nemamo budžet i zbog toga ne treba da trpe građani. Teba da pokažemo odgovornost pred turističku sezonu“, kazali su iz GP URA.

Iz te partije su poručili da se njihovo učestvovanje u vlasti s ideološki različitim strankama u parlamentarnoj većini može bazirati isključivo na sporazumu koji su potpisala tri lidera pred formiranje vlasti, a poslije izbora održanih 30. avgusta.

Lider Demosa, Miodrag Lekić, kazao je “Vijestima” da njegova stranka nije dobila predlog sporazuma od koalicije ZBCG.

„Kad dobijemo predlog, odgovorićemo na kolegijalan i javno odgovoran način“, istakao je on.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, kazao je „Vijestima“ da su se s članicama koalicije ZBCG saglasile da nešto moraju preduzeti i nakon pola godine funkcionisanja Vlade otkloniti sve greške koje su nedopustive.

„UCG se ne distancira od ove Vlade, makar bi to bilo politički korisno kad god cijela Vlada ili njen premijer griješe. Nije nam tako svejedno šta Vlada radi i kako radi“, kazao je Danilović.

Istakao je da se njihov odnos nije završio time što su glasali za premijera i njegov kabinet, za jedan nov i težak koncept.

On je rekao da je neophodan sporazum između koalicija i partija koje su izabrale ovu Vladu, pisani dogovor koji obavezuje i njih i one koje su izabrali.

„Da se razumijemo - nema tu prekrajanja nijednog zareza u onome što su odmah poslije izbora potpisali Krivokapić, Bečić i (Dritan) Abazović. Ta načela smo podržali, voljno ili nevoljno - kako ko, ali za UCG su ona obavezujuća. Nismo od onih koji bi se igrali s tim“, kazao je Danilović.

On je rekao da se, toliko toga, mimo pomenutog, radi stihijski, neplanski, amaterski, politički nepromišljeno, da ne smiju stajati po strani.

„Ako želimo da ova Vlada traje i da većina gradi međusobno povjerenje, treba nam sporazum i zbir pravila koji važi za sve. Treba nam, a hoće li ga biti zavisi od svakog poslanika pojedinačno iz pobjedničkih koalicija. Vladu ne može da kontroliše narod, ako nećemo da se bavimo pogubnom demagogijom. Ne može da je kontroliše ni premijer, jer su to pravila demokratije“, napominje Danilović.

On je kazao da za svaku smjenu ministra nije dovoljno da se u jednom trenutku ne sviđa predsjedniku Vlade, nego svoj sud mora dati Skupština.

„Vladu kontroliše parlament i da je sreće, veza između te dvije institucije bila bi najčvršća. I (Milo) Đukanović se žalio na ’parlamentarnu diktaturu’, pa smo mu se smijali i na kraju je politički platio to izvođenje cirkusa od pravila“, rekao je Danilović.

Danilović je kazao da UCG želi sporazum sa drugim strankama većine o tome kako rješavaju sporove, kako komuniciraju sa svojom Vladom, na šta se obavezuju, dijele li odgovornost, „šta naša Vlada mora da učini i do kada, a šta ne može i za šta nema podršku“.

„Ako se nastavi ovako: ko u klin, ko u ploču. Raspašće se većina, pa će se i Vlada raspasti“, poručuje Danilović.

Ne vjeruju Vladi, ali traže funkciju za Medojevića

Nekoliko sati nakon konferencije za novinare na kojoj je Medojević poručio da je aktuelnu političku krizu moguće riješiti izborom nove vlade, DF je uputio ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću dopis, kojim mu predlaže da Medojević bude izabran na poziciju koordinatora za izradu Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) i zelenu tranziciju u energetici.

Oni su naveli da DF snažno podržava proces zelene tranzicije u energetici, kao strateškog procesa od najveće državne važnosti za budućnost i razvoj Crne Gore.

„Imajući u vidu naše programske prioritete, cijenimo važnim i korisnim da DF preuzme odgovornost za koordinaciju politika i aktivnosti svih relevantnih segmenata društva u ovom procesu“, navodi se u njihovom dopisu.

Bečić: Slika bi bila jasnija da se partije izmjere na izborima

Šef crnogorskog parlamenta kazao je da žali što ne postoji zakonska obaveza da partije moraju samostalno da nastupe na izborima, da se izmjere parlamentarne partije, kako bi imali “jasnu sliku koliki ko ima legitimitet” u političkom spektru Crne Gore.

Bečić je podsjetio da su 4. decembra rekli da će biti partneri Vlade i da su Demokrate za devet mjeseci dobili izuzetnu snagu i konstantno rastu, ali su pošteni partneri. Rekao je da će Demokrate biti partneri i ako premijer smatra “da im treba osvježenje”. “Ako neko misli drugačije, može vrlo lako to da testira”, kazao je Bečić.

Krivokapić tražio oprost od Joanikija

Premijer je u obraćanju mitropolitu Joanikiju ispred hrama Hristovog vaskresenja rekao da ne bi uradio ništa što je na štetu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i obećao da će temeljni ugovor sa tom vjerskom zajednicom biti potpisan.

On je od Joanikija zatražio oprost ako je, kako je rekao, uradio išta loše.

Ispred hrama se sinoć okupio veliki broj građana kako bi dočekao novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.