RSF: Pravosudna vlast da se suprotstavi političkom pritisku u slučaju Martinovića

Iz RSF navode da je u Crnoj Gori odluka v.d. vrhovnog tužioca Ivice Stankovića direktno pomogla da se nastavi "neosnovani krivični postupak" protiv nezavisnog novinara

3208 pregleda0 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je na poštovanje nezavisnosti pravosuđa u Crnoj Gori i Srbiji, gdje bi, kako navode, odluke tužilaštva mogle spriječiti da se ostvari pravda u amblematičnim slučajevima koji uključuju dva istraživačka novinara čije izvještavanje "nervira vladine zvaničnike". Poručuju da se pravosudne vlasti moraju suprotstaviti političkom pritisku.

Iz RSF podsjećaju da je u Srbiji iz predmeta uklonjen tužilac koji je izdejstvovao osuđujuću presudu za podstrekača i počinioce napada Molotovljevim koktelom na dom srpskog istraživačkog novinara Milana Jovanovića, što bi moglo spriječiti da ta presuda bude podržana u žalbenom postupku.

"Srbijanska generalna tužiteljka Zagorka Dolovac skinula je sa slučaja tužioca Predraga Milanovića uprkos njegovom uspjehu na prvobitnom suđenju. Sve veća zabrinutost da će Jovanoviću, koji istražuje lokalnu korupciju, uskratiti pravda, pojačava se političkim pritiskom na tužilaštvo Dragoljuba Simonovića, bivšeg gradonačelnika beogradskog predgrađa Grocka i navodnog pokretača napada 2018. godine", dodaju iz RSF.

Simonović, koji se kandiduje za gradonačelnika Beograda i veoma je uticajan član stranke predsjednika Aleksandra Vučića, prijetio je Milanoviću tokom saslušanja, rekavši da „više ne može biti tužilac“, podsjećaju iz međunarodne organizacije.

RSF je pisao republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac 17. maja izražavajući zabrinutost i tražeći od nje da preispita tu odluku, ali do sada nisu dobili odgovor. "Pitanje uklanjanja tužioca iz slučaja pokrenuto je tokom sastanka radne grupe za bezbjednost novinara koju je formirala vlada. Ali ovo je mala utjeha, jer ova radna grupa ima samo konsultativni status i njen kredibilitet je potkopan nedavnim ostavkama novinara koji su u njoj zastupljeni", dodaje se.

Iz RSF navode da je u Crnoj Gori odluka v.d. vrhovnog tužioca Ivice Stankovića direktno pomogla da se nastavi "neosnovani krivični postupak" protiv nezavisnog novinara Jova Martinovića.

"Nakon što je Martinović prošle godine osuđen na godinu dana zatvora - odlukom koju su RSF i još 11 nevladinih organizacija za slobodu štampe proglasile sudskim progonom - zatražio je od Stankovića da ospori zakonitost kazne, ali Stanković je to odbio. Martinović se sada priprema za žalbu na odluku Stankovića, nastavljajući pravnu bitku u koju je već godinama umiješan i koja je dovela do njegovog pritvaranja u trajanju od 15 mjeseci 2015/16, iako nije bio osuđivan", ističu iz RSF-a.

„Odluke tužilaca potkopale su borbu protiv sudskog uznemiravanja novinara u Crnoj Gori i borbu protiv nekažnjavanja za zločine nasilja nad novinarima u Srbiji“, rekao je Pavol Szalai, šef kancelarije RSF-a za Evropsku uniju i Balkan.

„Zahtijevamo od glavnih tužilaca i viših pravosudnih organa odgovornih za slučajeve Jove Martinovića i Milana Jovanovića u ove dvije zemlje da pokažu veći otpor svim političkim pritiscima. U ovim trenucima duboke neizvjesnosti stojimo uz tu dvojicu novinara, čije je istraživačko izvještavanje izvor inspiracije na Balkanu i šire. “

Iz RSF podsjećaju da su Srbija i Crna Gora rangirane na 93. i 104. mjestu u njihovom Svjetskom indeksu slobode štampe za 2021. godinu.