Kuper: SAD će nastaviti da podržava Vojsku Crne Gore

Crna Gora će nastaviti da odlučno sprovodi aktivnosti i obaveze koje proizilaze iz članstva u Alijansi, i bude kredibilan saveznik u domenu suočavanja sa bezbjednosnim izazovima na području Zapadnog Balkana, kao i u međunarodnim okvirima

1938 pregleda3 komentar(a)
Olivera Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da pružaju podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore (VCG) u daljem unaprjeđenju nacionalnih kapaciteta u domenu odbrane, saopšteno je tokom razgovora ministarke odbrane Olivere Injac sa zamjenicom pomoćnika sekretara za odbranu SAD, Lorom Kuper.

Kuper je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, kazala da je zadovoljna dinamikom razvoja bilateralnih odbrambenih odnosa dvije zemlje.

„Ona je naglasila da će SAD nastaviti da pružaju podršku Ministarstvu odbrane i VCG u daljem unaprjeđenju nacionalnih kapaciteta u domenu odbrane“, navodi se u saopštenju.

Injac je zahvalila Kuper na sveobuhvatnoj podršci SAD, i kazala da je zadovoljna činjenicom da se saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane konstantno unaprjeđuje, uprkos izazovima koje je prouzrokovala pandemija virusa COVID-19.

Ona je istakla da će Crna Gora nastaviti da odlučno sprovodi aktivnosti i obaveze koje proizilaze iz članstva u Alijansi, i bude kredibilan saveznik u domenu suočavanja sa bezbjednosnim izazovima na području Zapadnog Balkana, kao i u međunarodnim okvirima.

Injac je upoznala Kuper sa primarnim ciljevima Ministarstva odbrane i VCG za tekuću godinu, i planovima daljeg razvoja crnogorskog odbrambenog sistema.

Sagovornice su, kako je saopšteno, razmijenile mišljenja o modalitetima daljeg razvoja bilateralnih odnosa, sa posebnim fokusom na oblast modernizacije oružanih snaga.

„Kao i o doprinosima u okviru učešća u međunarodnim misijama, te bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana“, dodaje se u saopštenju.