Borci odali počast žrtvama u Pivi

“Pivska krvava bajka“ jedan je od najsvirepijih zločina koji se desio u toku Drugog svjetskog rata

1765 pregleda6 komentar(a)
Foto: SUBNOR

Delegacija Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i antifašista Crne Gore, sa predstavnicima iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka, položila je cvijeće u Dolima u Pivi, i poklonila se sjenima poginulih koji su ubijeni 7. juna 1943. godine.

“Poslije bitke na Neretvi, fašisti SS divizije ‘Princ Eugen’, uz podršku domaćih izdajnika pretvorili su Pivu u buktinju. U svom naletu ubijali su sve što je hodalo, palili, žarili, bacali niz litice hiljade nedužnih Pivljana. Ipak, najteže i najžalosnije je u Dolima gdje su nastradala 522 žitelja ovoga kraja, a među njima 109 djece. U ovim zlodjelima stradale su brojne porodice, a najviše Blagojevići, njih 220. Masovni pokolj je izvršen nad seljacima Dube, Miljkovca, Bukovice, Zaborja, Rudinica i Seljana“, navodi se u saopštenju za javnost.

Navode da je “pivska krvava bajka“ jedan od najsvirepijih zločina koji se desio u toku Drugog svjetskog rata i da bi se o svakom od tih stradalnika moglo ponaosob govoriti, ali da je dovoljno pomenuti sedamaestogodišnju Jagliku Adžić koja je uskočila u zapaljenu kuću da izgori zajedno sa raditeljima i braćom i novorođenu bebu porodice Đikanović kome roditelji ni ime nijesu uspjeli da daju i koji je najmlađi mučenik ove pivske tragedije.

U Dolima je 1976. godine napravljen spomen-kompleks u znak sjećanja na pale žrtve, a autor je akademski vajar Luka Tomanović. Za ovaj spomen-kompleks Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore je 2011. godine obezbijedilo sredstva da se spomenik obnovi jer je bio znatno oštećen.