Holandija - narandžasta misterija

De Bur je imao desetak mjeseci da pripremi ekipu na udarac koji je izazvala povreda lidera Virdžila van Dajka

63 pregleda0 komentar(a)
Foto: Beta /AP

Prvi put od 2014. i Mundijala u Brazilu gdje je bila trećeplasirana, Holandija će biti dio velikog takmičenja. I taj podatak govori u kakvoj je stvaralačkoj krizi bio tamošnji fudbal u proteklih nekoliko godina.

Nije „oranju”, doduše, falilo talenata u tom periodu, ali nikada ih nije bilo manje, pa je nastup na ovom Euru neka vrsta misterije - niti je garancija selektor Frank de Bur, niti sastav koji vodi na megdan rivalima u grupi C - Ukrajini, Austriji i Sjevernoj Makedoniji.

Holanđani, bez obzira na sve to, imaju ulogu favorita, a sva tri meča u grupi će igrati na „Johan Krojf areni” u Amsterdamu.

foto: Graphic news

De Bur je imao desetak mjeseci da pripremi ekipu na udarac koji je izazvala povreda lidera Virdžila van Dajka, ali u defanzivnoj liniji ionako ima najmanje glavobolje - konkretno na poziciji štopera, gdje su u odsustvu Van Dajka neprikosnoveni Stefan de Fraj i Matajs de Liht. Mnogo veći problem je u igri prema naprijed, jer tu Holandiji jednostavno nedostaje klase, i dalje se traži as (ili asovi) poput Arjena Robena, Veslija Snajdera, Robina van Persija, Dirka Kajta...

foto: Graphic news

Glavni igrači na sredini terena su sadašnji i budući igrač Barselone - Frenki de Jong i Žoržinio Vajnaldum, koji bi uskoro trebalo da pojača Katalonce nakon što mu je istekao ugovor sa Liverpulom. Enigma je Doni van de Bek, koji je kompletnu sezonu bio rezerva u Mančester junajtedu, dok bi iznenađenje za evropsku javnost mogao da bude Ten Kopmeiners, 23-godišnji vezista AZ Alkmara.

A u napadu - De Bur će morati da se osloni na iskustvo Seviljinog Luka de Jonga, nesporan talenat Memfisa Depaja, te prodornost Kvinsija Promesa i Donijela Malena (PSV). Na spisku nema Stivena Bergvajna iz Totenhema, među pozvanima nisu ni Hans Hatebur (Atalanta), Anvar el Gazi (Aston Vila). Šansa je data nedovoljno oporavljenom Dejliju Blindu...

foto: Graphic news

Mnogo je onih koji vjeruju i da je Euro posljednja šansa za De Bura da oživi trenersku karijeru. Jer, sve što je uradio nakon četiri titule sa Ajaksom - imao je očajne epizode u Interu, Kristal Palasu i američkoj Atlanti - bacile su sumnju na znanje bivšeg reprezentativca „oranja”.

Holandija je bila evropskih prvak 1988, a još četiri puta je igrala polufinale Eura.