Većina amandmana na Predlog rezolucije o Srebrenici nisu usvojeni

Dok su amandmani osam i devet poslaničkog kluba "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija" postali sastavni dio Predloga rezolucije o Srebrenici, prva dva amandmana DF- a su prihvaćena, a nakon što je poslanik Genci Nimanbegu došao na glasanje i za ostale bio protiv ili uzdržan, šest ostalih amandmana nisu usvojeni

6974 pregleda0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore

Amandmani jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam i deset na Predlog rezolucije o Srebrenici koje su predložili poslanici kluba "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija" i poslanica Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak nisu usvojeni na sjednici matičnog Odbora za ljudska prava i slobode.

Odbor je predložio Skupštini da ih ne usvajaju.

Dok su amandmani osam i devet postali sastavni dio Predloga rezolucije o Srebrenici.

Prva dva amandmana Demokratskog fronta su prihvaćena i matični odbor je predložio Skupštini da ga usvoji. Nakon što je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu ušao na glasanju i za ostale bio protiv ili uzdržan, šest ostalih amandmana nisu usvojena i odbor je predložio Skupštini da ga ne usvoji.

Poslanik i predsjednik Bošnjačke stranke je na današnjoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode istakao da razlog zašto neki djelovi i predloženi amandmani nisu prihvatljivi je intencija predlagača da se priča o genocidu u Srebrnici, ali da su otvoreni i za druge zločine kad dođe red na njih.

"Ovo je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a ne o drugim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, koji su se zaista dogodili. Amandman pet je prihvatljiv ako se ne nabrajaju narodi. Zašto da nabrajamo narode? Amandman šest i sedam je isti kao šest. Amandan sedam stvara konfuziju. Ovdje pričamo o genocidu o Srebenici, a onda trebamo dva datuma koje trebamo ustanoviti. Hajde da ustanovimo prvo datum za genocid u Srebrenici, pa smo spremni da ustanovimo datume koji obilježavaju događaje koji ne mogu da služi na čast onima koji su učinili zločine. Amandman osam je prihvatljiv, devet je prihvaljiv i on je identičan kao što je tačka sedam Predloga rezolucije i amandaman deset je u čanu tri", rekao je Ibrahimović.

Članovi odbora su raspravljali o predloženim amandmanima na Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U slučaju da se usvoje amandmani koje je predložila potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (Pokret za promjene), poslanici kluba "Mir je naša nacija" Miodrag Lekić, Boris Bogdanović, Albin Čeman i Momo Koprivica, onda bi za rezoluciju i oni glasali.

Lekić je obrazložio da korz prva pet amandana traži da se uz genocid u Srebrenici osude svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije i da to stoji u naslovu. Tražili su da se pokušaji pripisivanja krivice bilo kom narodu, kao i da se ustanovi dan sjećanja na sve žrtve ratova 90-ih godina prošlog vijeka.

"Seciramo leš koji se zove Jugoslavija, to inspiriše na različite osvrte. Pominjem bivše Jugoslavije, zato što je ovo u Srebrenicu bila epizoda jednog tragičnog kraja, jedna najteža, tragična epizoda. Stižemo do pojedinačnih slučajeva i ja ne mogu nikako da gledam ni jedan slučaj van te ukupne drame, ovo je teška tema, a brojanje žrtava je nešto što stvara morbidnost, jer je u Srebrenici napravljen monstruziozan zločin, ali bilo je mnogo žrtava sa različitih nacija i strana", rekao je Lekić.

Poslanik Demokrate Albin Ćeman obrazlažući posljednjih pet amandmana kazao je da se šestim amandmanom traži od nadležnih institucija na primjenu pozitivnih propisa ne samo kod javnog negiranja genocida u Srebrenici, nego kada su u pitanju i drugi zločini protiv bilo koje grupe.

"Amandmanom sedam se jasno naglašava značaj i potreba ustanovljavanja 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kao i potrebe ustanovljavanja nekog drugog datuma kao dana sjećanja na sve žrtve sjećanja počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije", kazao je Ćeman.

Dodao je da se amandamom osam i devet afirmiše multietnički sklad, značaj postizanja pravde i podrške preživjelima, te se zabranjuje dijeljenje moralnih lekcija drugim državama da li one nešto treba da urade ili ne.

"Amandamanom deset stavljamo akcenat na postupanje domaćegh pravosuđa i ohrabrujemo ih u pogledu istraživanja i procesuiranja odgovornih za ratne zločine na teritoriji Crne Gore u tom vremenskom periodu u kom, gdje ćemo se svi složiti da je urađeno skoro pa ništa", istakao je Ćeman.

Veće promjene su tražili poslanici Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić, Slaven Radunović, Branko Radulović i SNP-a Dragan Ivanović uz osudu svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, tražili i brisanje termina genocid.

Poslanik Prave Crne Gore tokom izlaganja je iznio da genocida u Srebrenici nije bilo i da se takva rezolucija ne bi smjela usvojiti.

"Pozivam kolege iz parlamentarne većine a ovu rezoluciju stavimo po strani i da riješimo ključna pitanja u ovom društvu kao što je organizovani kriminal, korupcija i tako dalje, da onda kada se prvo pomirimo na one teme gdje možemo da otvorimo ove teme i sve velike teme koje tiše naše narode i Crnu Goru", rekao je Milačić.

Ibrahimović se osvrnuo na izlaganje Milačića i istakao da je podmetačina to što je rekao da on smatra da su svi Srbi zločinci.

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović je kazao da Demokratski front neće glasati ni za kakv dokument u kojem se navodi genocid u Srebrenici i da se radi o zločinu.

Poslanica DF Simonida Kordić je kazala da se rezolucija o jednom zločinu ne bi trebala usvajati.

"Ne možemo pominjati Srebrenicu, a zaboraviti da se desio Jasenovac. Pominjati Žepu, a zaboraviti da je postojala Gradiška", rekla je Kordić.