Kako to radi Zimbabve: Pun imunitet višedecenijskom diktatoru

Optuživan je i za korupciju kako bi finansirao svoj raskošan životni stil, jer je njegova vlada vodila nekada prosperitetnu naciju u ekonomsku propast i siromaštvo

4 komentar(a)
Robert Mugabe, Foto: Reuters
23.11.2017. 13:03h

Sada već bivšem predsjedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu i njegovoj supruzi dodijeljen je imunitet od krivičnog gonjenja, saopštila je vojska te zemlje u četvrtak, omogućavajući tako paru da ostane u zemlji, piše CNN. Pukovnik Overson Mugvisi, potparol vojske Zimbabvea, izjavio je za CNN da je postignut dogovor sa Mugabeom koji je uključivao imunitet i garanciju sigurnosti bivšeg lidera i njegove supruge Grejs Mugabe.

Bivši vođa optužen je da je naredio seriju masakra osamdesetih godina prošlog vijeka u opozicionim uporištima kako bi konsolidovao svoju moć, u kojoj je ubijeno do 20.000 ljudi.

Optuživan je i za korupciju kako bi finansirao svoj raskošan životni stil, jer je njegova vlada vodila nekada prosperitetnu naciju u ekonomsku propast i siromaštvo.

Robert Mugabe podnio je ostavku na funkciju predsjednika Zimbabvea 21. novembra,

Vojska Zimbabvea je prošle nedjelje preuzela kontrolu nad zemljom i stavila u kućni pritvor Mugabea (93), koji je u nedjelju smijenjen sa mjesta predsednika stranke Zanu-PF.

Njegova ostavka je neočekivan rasplet i kraj vladavine najstarijeg šefa države na svetu, koji je na vlasti bio od 1980. godine.

Mugabe (93) je u nedjelju smijenjen sa mjesta predsjednika stranke Zanu-PF i juče je istekao rok koji mu je dat da podnese ostavku.

Emerson Mnangagva, nemilosrdni politički operativac sa nadimkom Krokodil zamijeniće Roberta Mugabea na čelu Zimbabvea.